2/8/13

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή»

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», ημερομηνίας 31/7/2013, με τίτλο «Ολιγώρησαν οι Υπηρεσίες στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας», το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τα εξής:


Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (TAΘE), του Υπουργείου Γεωργίας, από την πρώτη μέρα που προκλήθηκε το σοβαρό περιστατικό ρύπανσης από διαρροή 100 περίπου τόνων πετρελαίου κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης καυσίμων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό AKSA, στα Γαστριά, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και έχει ενεργοποιήσει σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, εφαρμόστηκαν προληπτικά μέτρα όπως η μεταφορά ειδικού εξοπλισμού στην περιοχή Παραλιμνίου-Πρωταρά, διενέργεια καθημερινών περιπολιών στη θάλασσα με το σκάφος του ΤΑΘΕ, καθώς και εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε τυχόν έκτακτου περιστατικού.

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων ενεργειών, ζητήθηκε από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου να εφαρμόσει μοντέλο πρόβλεψης της διασποράς της πετρελαιοκηλίδας στα κατεχόμενα, όπως επίσης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA) ζητήθηκε η ψηφιακή φωτογράφηση από δορυφόρο της περιοχής.

Το ΤΑΘΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και απέστειλε βοήθεια, συγκεκριμένα 600 μέτρα απορροφητικά φράγματα, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μέσω των δύο επιμελητηρίων, του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου.

Από τις 26 Ιουλίου που παρουσιάστηκε το περιστατικό παρουσίας μικρών κομματιών από υπολείμματα πετρελαίου (πίσσας) να επιπλέουν στη θαλάσσια περιοχή Παραλίμνι-Πρωταρά, το προσωπικό του ΤΑΘΕ και των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών της Δημοκρατίας καταβάλλουν συνεχείς και καθημερινές προσπάθειες για την αποτελεσματική συλλογή των κομματιών πίσσας, ώστε οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις οχληρίας στις τουριστικές παραλίες της περιοχής να μειωθούν στο ελάχιστο.

Το προσωπικό του ΤΑΘΕ βρίσκεται καθημερινά στην θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου-Πρωταρά και με υπευθυνότητα την επιτηρεί με φουσκωτά σκάφη. Στην περίπτωση εντοπισμού οποιονδήποτε κομματιών πίσσας, αυτά συλλέγονται άμεσα για να αποφευχθεί ο εκβρασμός τους στις παραλίες. Σημειώνεται ότι σε δύο παραλίες τοποθετήθηκαν απορροφητικά φράγματα για αποτροπή της μεταφοράς κομματιών πίσσας στις ακτές. Παρόλο που το ΤΑΘΕ είναι σε ετοιμότητα για τοποθέτηση και άλλων απορροφητικών φραγμάτων, αυτό δεν κρίνεται προς το παρόν αναγκαίο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παραλίες της τουριστικής περιοχής Παραλιμνίου-Πρωταρά παραμένουν καθαρές και σε καλή κατάσταση χάρη στις προσπάθειες των αρμοδίων Αρχών.

Με βάση όλες τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε κατηγορίες περί ολιγωρίας των αρμοδίων Αρχών είναι άδικες και ανυπόστατες.