21/8/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 21/08/2013

Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εξέδωσε σήμερα το απόγευμα τα Συμπεράσματά του για την κατάσταση στην Αίγυπτο.
Ο κος Κασουλίδης σε παρέμβασή του, ζήτησε όπως τα Συμπεράσματα παρέχουν την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της κριτικής διάθεσης πολλών κρατών μελών της ΕΕ για τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο από τη μια, και από την άλλη, την ανάγκη αποστολής μηνύματος ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί για να μπορέσει η ΕΕ διά της Υπάτης Εκπροσώπου της και του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για τη Νότια Μεσόγειο να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εκτόνωση της κατάστασης, επιστροφή στην ομαλότητα και εφαρμογή του Οδικού Χάρτη που παρουσίασε η μεταβατική Αιγυπτιακή Κυβέρνηση.
Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή και τους κινδύνους που διατρέχουν τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής από μεταναστευτικά ρεύματα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί το εγγύτερο στην Αίγυπτο και περιοχή κράτος μέλος της ΕΕ.
Τέλος, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση της θυματοποίησης των χριστιανών στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα αυτή τη φορά τον εμπρησμό μεγάλου αριθμού εκκλησιών.