20/8/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 20/08/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε
συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την τροποποίηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, και καταργείται η ελάχιστη χρέωση των 75 ευρώ.

Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μέχρι πέντε χιλιάδων ευρώ με τιμές του 1980 εξαιρούνται από την καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι λόγοι για την απόφαση αυτή αφορούν την αποκατάσταση της στρέβλωσης που υπήρχε σε βάρος των ιδιοκτητών χαμηλής αξίας ακίνητης περιουσίας, καθώς και για το ότι με την επικαιροποίηση των νέων αξιών, που έγινε από το Κτηματολόγιο, φάνηκε ότι υπήρχαν περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να επιστραφούν στους φορολογούμενους.

Εξήγησε ότι από τα δέκα εκατομμύρια ευρώ που αποκτήθηκαν από την επικαιροποίηση των νέων αξιών θα επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες χαμηλής αξίας ακίνητης περιουσίας, εφόσον δεν θα καταβάλλουν φορολογία.

Πρόσθεσε ότι «το κράτος θεωρεί ότι το διοικητικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για τέτοιες περιουσίες (επουσιώδους αξίας), και έτσι μπορεί να παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα σε αυτούς που θα πλήρωναν, με βάση την παλαιότερη κλίμακα, φόρο μέχρι 30 ευρώ. Είναι, επίσης, μια τροποποίηση που περιορίζει αδικίες και στρεβλώσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας».