14/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση της Γαλλικής Πρεσβείας για την Εθνική Ημέρα της Γαλλικής Δημοκρατίας 14/07/2013

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και φιλοδοξούμε να έχουμε ακόμη στενότερες σχέσεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη είναι αξίες που συμμερίζονται Κύπρος και Γαλλία».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα το Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο που λειτούργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς μας εταίρους στην ΕΕ» και υπογράμμισε τη συμβολή της Γαλλίας στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται και στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Γειτονίας, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες στοχεύουν και συντονίζουν τις προσπάθειες του στο να μεταμορφωθεί η ασταθής νότια περιοχή σε περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

Φιλοδοξούμε να έχουμε ακόμη στενότερες σχέσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας: «Αυτό έχει επαναβεβαιωθεί και κατά την πρόσφατη μου επίσκεψη στη Γαλλία και τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ολάντ. Επαναλάβαμε την αμοιβαία μας δέσμευση στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας και συζητήσαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό, μέσα από τη συνεργασία μας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας – περιλαμβανομένης και της συμμετοχής της ΤΟΤΑL στη διερεύνηση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ – όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και του Γαλλο-Κυπριακού Σχολείου. Αυτή η συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπω σε επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, στο εγγύς μέλλον».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, καθώς και στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Κύπρου. «Η Γαλλία υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος της νήσου σε καιρούς προκλήσεων και η στάση αυτή εκτιμάται τα μέγιστα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.