14/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην ετήσια χοροεσπερίδα της κοινότητας Καπηλειού, χθες 14/07/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Το θεωρώ δε ιδιαίτερη τιμή που μου δίνετε την ευκαιρία να θέσω υπό την αιγίδα μου την ωραία αυτή εκδήλωση και να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό.

Πρέπει να συγχαρώ θερμά τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Καπηλειού όσο και όλους όσοι συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Αυτές οι εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια από πολλές κοινότητες, βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας, της κοινότητας με τους αποδήμους, αλλά ακόμη και μεταξύ γειτονικών κοινοτήτων. Επιπλέον συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Φίλοι και φίλες,

Η παράδοση και ο πολιτισμός είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις γενιές μεταξύ τους, αυτός που ενώνει το παρελθόν με το παρόν αλλά και το μέλλον ενός τόπου. Προσφέρουν γνώσεις για το παρελθόν, ξεδιπλώνοντας την ταυτότητα και το τάλαντο των προγόνων μας, αλλά εμβολιάζουν και αρδεύουν το παρόν με αξίες και αρχές που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτικά στοιχεία του λαού μας. Αξίες όπως ο σεβασμός και η εργατικότητα, η αλληλεγγύη, η ταπεινότητα και η σεμνότητα, η υπομονή και η καρτερικότητα αλλά και η αγωνιστικότητα συνέθεσαν το ήθος και το ύφος της ζωής των προγόνων μας και συνέβαλαν στην προκοπή του λαού μας. Αλοίμονο σε αυτούς που ξεχνούν την παράδοση και τον πολιτισμό τους. Eίναι καταδικασμένοι να χαθούν στη λήθη του χρόνου.

Αυτές οι εκδηλώσεις, στις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες περνά ο τόπος μας, με το 40% του εδάφους του νησιού μας να βρίσκεται κάτω από τη μπότα του Τούρκου κατακτητή και το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που το νιώσαμε πολύ έντονα τα τελευταία ένα – δυο χρόνια, δίνουν ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τον πολιτισμό μας, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι είμαστε ένας λαός ο οποίος ξέρει να αγωνίζεται, να χαίρεται τη ζωή και να αντεπεξέρχεται στις οποιεσδήποτε δυσκολίες και αντιξοότητες. Και αυτό το έχει αποδείξει περίτρανα τα τελευταία χρόνια, και θα το αποδείξει ακόμα μια φορά. Έχει τρομερές δυνάμεις και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι φίλοι μας. Να είστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ως αρχή του να στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί θεωρεί ότι συμβάλλουν στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αξιών που τη χαρακτηρίζουν. Γι’ αυτό, για άλλη μια φορά, συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές αυτής της πολύ ωραίας εκδήλωσης. Εύχομαι σε όλους σας υγεία, χαρά και καλή διασκέδαση.