12/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στα εγκαίνια του οικήματος του Σωματείου Ολυμπιάς Νεαπόλεως 12/07/2013


Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Κυρίες και κύριοι,
Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ απόψε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου οικήματος του προσφυγικού Σωματείου Ολυμπιάς Νεαπόλεως.

Οι Νεαπολίτες έχουν να παινεύονται για την ομορφιά του τόπου τους. Είναι από τις πρώτες αστικές περιοχές που είχαν ζηλευτή πολεοδομική τάξη. Αλλά, οι Νεαπολίτες, έχουν να παινεύονται και για το Σωματείο τους, την Ολυμπιάς Νεαπόλεως.
Η Ολυμπιάς ήταν το επίκεντρο των εθνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στην περιοχή. Ιδρύθηκε το 1951 συμπληρώνοντας τις ανάγκες για ωφέλιμη και υγιή απασχόληση των νέων. Μέλη του Σωματείου συμμετείχαν ενεργά στον εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στην αντίσταση κατά την περίοδο 1963 -1964, αλλά και στον αγώνα κατά του Τούρκου εισβολέα, το 1974, προσφέροντας πολλά.
Παρόλες τις κακουχίες που είχε υποστεί, το Σωματείο της Ολυμπιάς παρέμεινε ενεργό συγκεντρώνοντας και στα επόμενα χρόνια τους νέους της περιοχής που επιδίδονταν σε πολλά αθλήματα, κυρίως όμως στο ποδόσφαιρο και την επιτραπέζια αντισφαίριση, όπου επιτύγχαναν και παγκύπριες διακρίσεις.
Το Σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε το 1975, διατηρώντας ανόθευτη τη μνήμη και άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να απασχολεί μέσα σε υγιείς συνθήκες εκατοντάδες νέους, καλλιεργώντας τα ιδανικά του αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει, κυρίως, στο άθλημα της πετοσφαίρισης.
Ωσάν να μην έφταναν τα δεινά που είχε ήδη υποστεί το προσφυγικό αυτό Σωματείο, η πυρκαγιά που ξέσπασε πέρσι τον Οκτώβριο, απείλησε το οίκημά του με πλήρη καταστροφή. Σήμερα, το οίκημα της Ολυμπιάς είναι ένας φιλόξενος, άνετος και πλήρως ανακαινισμένος χώρος, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό για άνετη εστίαση των μελών και φίλων του.
Κυρίες και Κύριοι,
Συγχαίρω την Ολυμπιάς για τη μέχρι τώρα πορεία της και για όλες τις επιτυχίες που έχει σημειώσει. Μπορεί, λόγω των προβλημάτων που καταπονούν περισσότερο τα μικρά και προσφυγικά Σωματεία να μην πρωταγωνιστεί πάντα στα αθλητικά δρώμενα. Αλλά, προβάλλει με τη συμμετοχή της στα αθλήματα τον τόπο καταγωγής των Νεαπολιτών, διασφαλίζει καλές συνθήκες φιλοξενίας για τα μέλη και τους φίλους της και καλλιεργεί κλίμα φιλίας και συναδέλφωσης μεταξύ των αθλητών και των μελών του Σωματείου.
Από καρδιάς, λοιπόν, τα συγχαρητήριά μου προς την Ολυμπιάς, ένα Σωματείο το οποίο αξίζει της στήριξης και της συμπαράστασης όλων μας.