12/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε ημερίδα για αξιοποίηση πόρων από Ευρωπαϊκά Ταμεία 12/07/2013


Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα, για την αξιοποίηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στις αστικές περιοχές την περίοδο 2014-2020.
Το Γραφείο Προγραμματισμού έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την ετοιμασία των προγραμματικών εγγράφων της περιόδου 2014-2020, στη βάση των οποίων θα αξιοποιηθούν οι πόροι που θα παραχωρηθούν στην Κύπρο από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Κύπρο την περίοδο 2014-2020 για την Πολιτική Συνοχής, βάσει της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 8 Φεβρουαρίου 2013, ανέρχεται στα €526 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώτο στάδιο, έχει ετοιμαστεί Προσχέδιο Περιγράμματος Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2020. Στο έγγραφο αυτό καταγράφεται το προτεινόμενο αναπτυξιακό όραμα και οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας κατά την επόμενη επταετία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το Περίγραμμα Στρατηγικής έχει τύχει της έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών, και αποτελεί τη βάση για διαβούλευση με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να διαμορφωθούν τα νέα εξειδικευμένα προγραμματικά έγγραφα της Κύπρου για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων την περίοδο 2014-2020 που είναι:
• η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης που καθορίζει τη στρατηγική, τους στόχους και τις προτεραιότητες του κράτους μέλους, ώστε να επιτυγχάνεται αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, και
• τα εξειδικευμένα Προγράμματα που θα προκύψουν μέσω της στρατηγικής και του πολυετούς προγραμματισμού, που περιέχεται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Ταμείων αυτών την περίοδο 2014-2020, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Στο πλαίσιο των διεργασιών των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ένα μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πρέπει να δαπανηθεί σε έργα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης.
Εξυπακούεται ότι οι τοπικές Αρχές, κατά την ετοιμασία και υποβολή των προτάσεων τους για έργα αστικής ανάπτυξης, θα πρέπει να υιοθετήσουν προσεγγίσεις που να συμβάλλουν:
• στη διαφοροποίηση και την ευελιξία της τοπικής οικονομίας,
• στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής απασχόλησης,
• στη βελτίωση του αστικού χώρου, περιλαμβανομένων βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ορθής ενεργειακής διαχείρισης, που συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης,
• στην ανάπλαση ιστορικών κέντρων, και
• στην ανάπτυξη αστικών υποδομών και τεχνολογίας.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των αστικών περιοχών είναι πολλά και επιδρούν αρνητικά στις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες των επηρεαζόμενων περιοχών. Δυστυχώς, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και του συνεπακόλουθου περιορισμού των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να φθίνουν και να υποβαθμίζονται. Είναι εμφανής, πλέον, η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων και χρηματοδοτικών μέσων που θα επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες του τόπου μας.
Είναι πρόδηλο ότι η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να αρχίζει από την ανάλυση των εδαφικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ειδικών δυνατοτήτων της. Στόχος είναι να δοθούν, μεταξύ άλλων, ίσες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλες τις αστικές περιοχές, ώστε η κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα εδαφικά της προσόντα και να κατανοήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προς επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.
Κυρίες και Κύριοι,
Τα νέα δεδομένα της οικονομίας και η ανάγκη επαναδραστηριοποίησής της, θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και στον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2014-2020. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι πόροι των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας. Επειδή, το ύψος των κονδυλίων αυτών δεν είναι απεριόριστο, είναι απαραίτητη η σωστή ιεράρχηση των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο των θεματικών στόχων που καθορίζουν οι Κανονισμοί για τη νέα περίοδο, και η επικέντρωση σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συμβολή στην ανάπτυξη.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην καταπολέμηση της ανεργίας και, ταυτόχρονα, στην προώθηση συνθηκών κοινωνικής συνοχής.
Η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να βρίσκεται όσο πιο κοντά στον πολίτη, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στη βούληση, τις ανάγκες, τους οραματισμούς και τις επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι με επιμονή και επιστημονική στόχευση θα συνεχίσουμε το έργο της υλοποίησης των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.
Για τον σκοπό αυτό, θέλουμε να έχουμε συνεχή και ανοικτή επικοινωνία μαζί σας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Εύχομαι καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ πολύ για την εδώ παρουσία σας.