18/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Ασίνου 18/06/2013

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ασίνου που σηματοδοτεί και το τέλος της σχολικής χρονιάς 2012-2013. Ευχαριστώ θερμά τη Διεύθυνση του σχολείου για την πρόσκληση.


Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι μαθητές των κοινοτήτων Νικηταρίου, Βυζακιάς, Ποταμίου, Κανναβιών, Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου Καυκάλου και Κάτω Κουτραφά μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους χώρους του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ασίνου, το οποίο έχει ανεγερθεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με όλους τους σύγχρονους όρους ασφάλειας και υγείας και με άρτιο εξοπλισμό. Αρχίζοντας τη λειτουργία του στο νέο κτήριο το Σεπτέμβριο του 2009, το σχολείο συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια ζωής.
Ο κάθε σχολικός χρόνος νοηματοδοτεί τη σχολική ζωή του κάθε μαθητή και του κάθε εκπαιδευτικού. Και η τελική γιορτή δίνει την ευκαιρία για έναν απολογισμό, μια αναδρομή μνήμης στα βιώματα και στις εμπειρίες της ζωής στο σχολείο, με στόχο πάντα τη βελτίωση.
Στην τελική γιορτή αποτυπώνεται η ποιότητα του έργου που επιτελείται στη σχολική μονάδα. Αναδεικνύεται η έμφαση που δίνεται στη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό και στην καλλιέργεια ολοκληρωμένων ανθρώπων με ισορροπημένη προσωπικότητα, με την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων, ταλέντων, στάσεων και αξιών. Αναδεικνύεται η καλλιέργεια των μαθητών η οποία επιτυγχάνεται με την αγωγή μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ιδιαίτερα σήμερα, στις σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών που βιώνει ο τόπος μας, οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο αυξάνονται, κάνοντας την αποστολή τους ακόμα πιο σημαντική και καθοριστική για τη διαπαιδαγώγηση και τη διαμόρφωση των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών.
Εμείς, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και ως κυπριακή Πολιτεία γενικότερα στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των εκπαιδευτικών και του σχολείου με στόχο να διασφαλίζουμε πάντοτε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, προσβλέποντας στο όφελος των παιδιών μας. Παράλληλα, με την συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε και με τη συνεργασία όλων των εταίρων της εκπαίδευσης, επιδιώκουμε να πετύχουμε στο στοίχημα της αλλαγής.
Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης πραγματοποιείται και η τελετή αποφοίτησης των τελειόφοιτων μαθητών από το δημοτικό σχολείο. Απευθύνω το δικό μου χαιρετισμό στα παιδιά που ανοίγουν τα φτερά τους, οδεύοντας προς το γυμνάσιο, με τις ευχές μου για καλή πρόοδο και επιτυχία.
Τελειώνοντας, υπογραμμίζω τη συνεργασία και αλληλοστήριξη όλων των φορέων των κοινοτήτων του Περιφερειακού Σχολείου Ασίνου για πρόοδο και σας συγχαίρω θερμά για το ποιοτικό έργο που επιτελείτε στο σχολείο σας.