18/6/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους στην Αστυνομική Ακαδημία 18/06/2013

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στην επίσημη τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου.
Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους είναι η εμπέδωση του αισθήματος στην κοινωνία πως το κράτος συνιστά τον διαρκή και ουσιαστικό εγγυητή των δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνει ο πολίτης.
Είναι ύψιστο χρέος κάθε οργανωμένης πολιτείας να εξασφαλίζει και να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών της μέσω της έννομης τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας. Κράτος που δεν εμπνέει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες του δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ανάγκες, ούτε στις προσδοκίες της κοινωνίας.
Αδιαμφισβήτητα το κράτος μας διανύει μία από τις κρισιμότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του με εμφανείς τις αρνητικές συνέπειες σε σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Μια από αυτές είναι το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες, το οποίο δεν προκύπτει απλώς από τη στατιστική αύξηση των εγκληματικών ενεργειών αλλά και από την εμφάνιση νέων μορφών εγκλήματος. Στις μέρες μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκλημα πιο βίαιο, πιο οργανωμένο και πιο κερδοσκοπικό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο δράσης των εγκληματικών στοιχείων, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο αδίστακτος και προκλητικός.
Η αύξηση της εγκληματικότητας καθώς και η εμφάνιση νέων μορφών εγκλήματος, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση των θεσμών που συνθέτουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, και στην προκειμένη περίπτωση τον θεσμό της Αστυνομίας.
Είναι γεγονός ότι οι δομές και η οργάνωση της Αστυνομίας βασίζονται σε ένα σύστημα το οποίο ανάγεται, εν πολλοίς, στη δεκαετία του 1960. Προβάλλει, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές. Όραμά μας είναι μία Αστυνομία που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στις απαιτήσεις του κοινού. Προσβλέπουμε σε ένα νέο πρότυπο αστυνομικού ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από τον πολίτη, θα επιδεικνύει ζήλο για προσφορά υπηρεσιών, θα διαθέτει τις αναγκαίες ικανότητες για επίλυση προβλημάτων, καθώς και δεξιότητες για γρήγορη και ορθολογιστική λήψη αποφάσεων εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, με σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα των πολιτών.
Στο σημείο αυτό επιτρέψετέ μου να αναφερθώ σε ένα μείζον θέμα το οποίο αφορά στην Αστυνομία και για το οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας. Πρόκειται για την κρατοκεντρική αντίληψη που επικρατεί σήμερα στη διαδικασία διορισμού, προαγωγών και μεταθέσεων στην Αστυνομία. Απώτερος στόχος μας είναι η υιοθέτηση ενός αξιοκρατικού συστήματος και η θεσμοθέτηση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης των μελών ώστε να προστατεύεται η αξιοπρέπεια και να αυξάνεται η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Στo πλαίσιο αυτό οι ανώτεροι αξιωματικοί, πέραν των πολύτιμων εμπειριών και γνώσεών τους, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη μόρφωση και τα ακαδημαϊκά προσόντα που να είναι συναφή με τα καθήκοντά τους ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις νέες απαιτήσεις και να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Αρωγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η οποία αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέντρο παροχής αστυνομικής εκπαίδευσης. Επενδύουμε τα μέγιστα στην εκπαίδευση και στην παιδεία των αστυνομικών εν όψει και του αναβαθμισμένου ρόλου του σώματος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επενδύουμε στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, επιμόρφωσης και εξειδίκευσης όλων των μελών της Αστυνομίας, καθώς και στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξάλλου, η παγκοσμιοποίηση ως σύνολο αλλαγών, εξελίξεων και τάσεων που επέρχονται σε παγκόσμια κλίμακα, οι αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και η ραγδαία μεταβολή του εργασιακού περιβάλλοντος επιβάλλουν τη βελτίωση και ανανέωση της εκπαιδευτικής πολιτικής του αστυνομικού σώματος ώστε αυτό να συνάδει με το πνεύμα και τα πρότυπα της εποχής μας. Μιας εποχής που επιτάσσει τη «διά βίου μάθηση» για βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Ήδη η Αστυνομική Ακαδημία έχει προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, με πρώτιστη την αναβάθμιση του προγράμματος εκπαίδευσης των δοκίμων αστυνομικών. Επισφράγισμα αυτών των προσπαθειών συνιστά η προσφορά πτυχίου στις Αστυνομικές Σπουδές, μόνον για τους αποφοίτους της Αστυνομικής Ακαδημίας, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ανάπτυξη συνεργασίας με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα τέτοιας εμβέλειας, αναμφίβολα, δίδει στα μέλη της Αστυνομίας την ευκαιρία εμβάθυνσης και ανάπτυξης των αστυνομικών τους γνώσεων και ικανοτήτων.
Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια για καινούργιες και εποικοδομητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, όχι μόνον στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στον τομέα της έρευνας, εφόσον στις μέρες μας τόσο η αντιεγκληματική πολιτική ενός κράτους όσο και η αστυνόμευση πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική έρευνα.
Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες της Αστυνομικής Ακαδημίας για αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών της παρεχόμενης εκπαίδευσης επιτελέστηκαν χωρίς την κρατική συνδρομή. Συνεπεία τούτου, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εκ των πραγμάτων δεν ήταν εφικτό να φθάσει σε επίπεδο παροχής εκπαίδευσης η οποία να συνάδει με την εκπαίδευση που προσφέρεται από άλλα αστυνομικά ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επομένως, στο παρόν στάδιο πρώτιστη προτεραιότητά μας αποτελεί η αναβάθμιση της προσφερόμενης από την Αστυνομική Ακαδημία εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της ίδιας της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Κλείνοντας, χαιρετίζω και συγχαίρω τους 93 αποφοιτούντες δόκιμους αστυνομικούς της σειράς εκπαίδευσης 148.
Αποφοιτούντες αστυνομικοί,
Σήμερα ολοκληρώνετε με επιτυχία την εκπαίδευσή σας στην Αστυνομική Ακαδημία και αναλαμβάνετε επίσημα τα καθήκοντά σας στις τάξεις της Αστυνομίας. Πολυδιάστατος, απαιτητικός και πολυσχιδής ο ρόλος που καλείστε να διαδραματίσετε. Ανταποκριθείτε με ευσυνειδησία, αμεροληψία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα στα καθήκοντά σας. Σταθείτε δίπλα στον πολίτη και αντιμετωπίστε τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και ευγένεια. Εσείς είστε το μέλλον της Αστυνομίας. H συμπεριφορά και η στάση σας θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Σας εύχομαι καλή και ευδόκιμο υπηρεσία στην κοινωνία των πολιτών.