18/6/13

Σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου με Δημάρχους και Επάρχους 18/06/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, σύσκεψης με Δημάρχους, Επάρχους και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση μέτρων του Μνημονίου Συναντίληψης.


Σε εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι Δήμοι καθώς και οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν και να παράσχουν κάθε διευκόλυνση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, και στο Υπουργείο Εσωτερικών γενικότερα, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση μέτρων του Μνημονίου μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν.
Ο κ. Υπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, οι κυριότερες των οποίων είναι:
- Η επανεκτίμηση των ακινήτων σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013 που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014. Οι Δήμοι και οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών εκτιμητικών πληροφοριών για όλες τις ιδιοκτησίες.
- Η έκδοση τίτλων για 60.000 περίπου νέες ιδιοκτησίες μέχρι το τέλος του 2014, με απώτερο στόχο να μην εκκρεμούν στο τέλος κάθε έτους πέραν των 2.000 περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των εν λόγω υποχρεώσεων θα πρέπει οι Δήμοι και οι Επαρχιακές Διοικήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες για έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης.
- Η δημοσιοποίηση, ανά τριμηνία, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος του Μνημονίου, καταλόγου με τον αριθμό των εκδοθέντων πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, πιστοποιητικών έγκρισης, τίτλων ιδιοκτησίας κ.ά.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη φορά, η συνεργασία Δήμων και Υπουργείου Εσωτερικών είναι ουσιαστική. Είναι μια συνεργασία που θα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα το οποίο θα επιμετρείται. Όλα όσα έχουν αναφερθεί θα πρέπει να γίνουν χωρίς κόστος. Δεν τίθεται θέμα πρόσληψης νέου προσωπικού, θα πρέπει από τα ίδια μέσα και πόρους, τόσο του Τμήματος Κτηματολογίου όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και των Δήμων και Επαρχιακών Διοικήσεων, να φέρουμε εις πέρας αυτή την υπερπροσπάθεια».