8/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας στην εκδήλωση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο Μεταλλείο Αμιάντου 08/06/2013

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του έργου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας κατά την αποκατάσταση και διαχείριση του Μεταλλείου Αμιάντου» που διοργανώνεται από το Τμήμα Δασών σε αυτό τον όμορφο και ιστορικό χώρο του Μεταλλείου Αμιάντου.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια μου προς το Τμήμα Δασών που πέτυχε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτή από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σε μια περίοδο που η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει πολλά έργα σε αναστολή. Η υλοποίηση του έργου όχι μόνο θα κρατήσει την προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο Μεταλλείο ζωντανή, αλλά όπως έχω ενημερωθεί θα την ανανεώσει και θα την διευρύνει, εισάγοντας νέες προσεγγίσεις, τεχνικές και μεθόδους.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού του έργου θα απορροφηθεί από τις γύρω κοινότητες είτε συνεχίζοντας να παρέχει θέσεις εργασίας στην αποκατάσταση, είτε με αγορά επιφανειακού χώματος για την αναδάσωση, είτε, τέλος, με την αγορά υλικών ή υπηρεσιών από επαγγελματίες της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο το έργο αναμένεται να συμβάλει στη άμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Γραφείο Προγραμματισμού και ιδιαίτερα προς τις αρμόδιες Λειτουργούς που συντόνισαν την όλη προσπάθεια με επιτυχία. Ευχαριστίες οφείλονται και στις χορηγούς χώρες, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για γρήγορη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στο Μεταλλείο. Παράλληλα με το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, γνωρίζω ότι στον χώρο του Μεταλλείου υλοποιούνται και διάφορα άλλα σημαντικά κυβερνητικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν τις λειτουργίες του Μεταλλείου: η ετοιμασία του γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) που θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2014, η δημιουργία του Γεωπάρκου του Τροόδους που θα έχει ως κέντρο το αναπαλαιωμένο σχολείο του Μεταλλείου, η Τράπεζα Σπερμάτων για την απειλούμενη χλωρίδα μας που θα στεγαστεί στα πρώην γραφεία του Μεταλλείου και η επέκταση και εμπλουτισμός του Βοτανικού Κήπου.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση τηρώντας την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου, έχει δρομολογήσει την ετοιμασία όρων διαγωνισμού για την πρόσκληση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές για μια ολιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, με επίκεντρο το Μεταλλείο Αμιάντου και το Τρόοδος. Η δημιουργία τουριστικών υποδομών, που δεν υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, με το τελεφερίκ που θα συνδέει τους πρόποδες του Τροόδους και το Μεταλλείο με την Πλατεία Τροόδους και θα πλαισιώνεται από ένα φάσμα άλλων υποδομών, φιλικών προς το περιβάλλον, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται η περιοχή και την τοπική οικονομία.

Ο τόπος περνά πραγματικά δύσκολες στιγμές λόγω των πρωτόγνωρων οικονομικών εξελίξεων. Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε ο καθένας στον τομέα του, ώστε η Κύπρος να εξέλθει το συντομότερο από την κρίση και να επανέλθει η προοπτική και η ελπίδα στον τόπο μας. Ο αγροτικός κόσμος μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων και μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Το Υπουργείο μας θα είναι πάντοτε δίπλα σας στην προσπάθεια αυτή, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη.

Με αυτά τα λίγα λόγια εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε ο χώρος του Μεταλλείου να καταστεί ξανά ελκυστικός για τον άνθρωπο, και από μια πληγή στο τοπίο και το περιβάλλον να μετατραπεί σε ένα στολίδι για την περιοχή.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη.