5/6/13

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπουκ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου 05/06/2013

Η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζουν ικανοποίηση για το περιεχόμενο της ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Eric Rubin ενώπιον του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.


Ιδιαίτερα σημειώνουν τις αναφορές του κ. Rubin ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Κύπρο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι η χώρα του επιθυμεί την άμεση ενδυνάμωση των δεσμών με την Κύπρο.
Επίσης, θετικότατο γεγονός αποτελεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνωρίζει για το κυπριακό πρόβλημα τα ακόλουθα:
1. Ότι το στάτους κβο είναι άδικο και πρέπει να τερματιστεί. 2. Ότι δεν είναι καλή προσέγγιση η επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν. 3. Ότι το κλειδί θα είναι τι δηλώνει, αλλά και τι πράττει η τουρκική Κυβέρνηση. Σημειώνουμε, επίσης, την αποκάλυψη του κ. Rubin ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα ενέπλεξε τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε μια βαθιά και διεξοδική συζήτηση.
Τούτων λεχθέντων, προσλαμβάνει σημαντική και θετική διάσταση ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι oι ΗΠΑ δείχνουν κατανόηση στο θέμα των εποίκων, παραπέμποντας, μάλιστα, στην Τουρκία για τη λύση του, και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι αντιμέτωπη με τη λήψη σκληρών επιλογών, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το διεθνές δίκαιο.
Τέλος, θετική κρίνεται η στήριξη των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Rubin, στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχω