25/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην έναρξη της εκδήλωσης «Περπατώ και προσφέρω» που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions 25/05/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη σημερινή εκδήλωση. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αφυπνίσουν μέσα μας αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, η συλλογικότητα και οι κοινές δράσεις διαφυλάττουν την κοινωνική συνοχή.

Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού είναι μέγιστος. Η έλλειψη οικονομικής άνεσης δεν προσμετράται μόνο με δείκτες χαμηλού εισοδήματος, αλλά υπονομεύει ένα ολόκληρο φάσμα ανθρώπινων δυνατοτήτων, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Αν υπάρχει, όμως, κάτι για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε, είναι το ότι στην κυπριακή κοινωνία οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί έχουν μακρά ιστορία και παράδοση. Αυτή η συλλογική συνείδηση για το καλό του πλησίον αντικατοπτρίζεται σε όλες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που επέδειξε ο λαός μας στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Βεβαίως οφείλω να τονίσω ότι η μεγαλοψυχία του λαού μας δεν απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη του. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα Υπουργεία και οι διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες κλήθηκαν να παραδώσουν σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με επίκεντρο την ευημερία του πολίτη, επειδή η αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή των εφαρμοζόμενων κοινωνικών πολιτικών είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Μέσα από στοχευμένες πολιτικές που θα στηρίζουν και θα αγκαλιάζουν κάθε μια από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα Υπουργεία και οι υπηρεσίες του κράτους δίνουν το παρών τους.

Μια ομάδα συμπατριωτών μας που θεωρείται ευάλωτη είναι οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Καθώς η κρίση περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών τους, αυτόματα περιορίζεται και η ικανότητα των ατόμων αυτών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της ασθένειας τους. Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα από μεγάλο αγώνα να διασφαλίσει τα δικαιώματα τους με το να τους συμπεριλάβει στους δικαιούχους περίθαλψης από τις Ιατρικές Υπηρεσίες, με ελάχιστο αντίτιμο.

Γι’ αυτήν την ομάδα ασθενών με χρόνιες ασθένειες είναι επίσης πολύ σημαντική η δικτύωση. Το παράδειγμα του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου που προσφέρει αδιάλειπτα στα άτομα με διαβήτη είναι αξιοθαύμαστο. Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που η σημερινή εκδήλωση θα στηρίξει με ένα μέρος των εσόδων της αυτό τον τόσο ενεργό Σύνδεσμο.

Είμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία η οποία διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με πλούσια κοινωνική δράση. Την ίδια κοινωνική προσφορά καταθέτουν καθημερινά και οι Λέσχες Lions που δουλεύουν για την ενίσχυση των πολιτών.

Θα ήθελα να καλέσω όλους να συνταχθούμε οργανωμένα, κράτος και κοινωνικοί φορείς, ώστε με έργα να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ενημέρωση του πολίτη.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις κηρύττω την έναρξη της εκδήλωσης.