Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς χαιρετίζω τις εργασίες της
σημερινής ημερίδας που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας
Στόματος και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία των εκλεκτών ομιλητών από τον ελληνικό χώρο οι οποίοι πάντοτε πρόθυμα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κύπρου και είναι έτοιμοι να μεταλαμπαδεύσουν μέρος των γνώσεων τους και στους Κύπριους επιστήμονες, έτοιμοι να συζητήσουν ό,τι νεώτερο στον τομέα της επιστήμης τους.
«Τα πάντα ρει», είχε πει ο Ηράκλειτος, και η διά βίου μάθηση αποτελεί υποχρέωση κάθε επαγγελματία, και ιδιαίτερα κάθε επαγγελματία που εργάζεται στο χώρο της υγείας, αφού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Και αν και μέχρι πρόσφατα η Κύπρος δεν διέθετε Ιατρική ούτε και Οδοντιατρική Σχολή, εν τούτοις οι Κύπριοι επιστήμονες μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα κατάφεραν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη, γεγονός που δύναται να την καταστήσει πόλο έλξης ασθενών και από άλλες χώρες, ιδιαίτερα στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού. Όμως και αυτό το κενό ήδη αρχίζει να καλύπτεται με τη δημιουργία Ιατρικών Σχολών από ιδιωτικά Πανεπιστήμια ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Ιατρική Σχολή από τον δημόσιο τομέα.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριοποίηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σήμερα που η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες και χρειάζεται δύναμη, θέληση, αποφασιστικότητα και θυσίες για να τις προσπεράσει. Δυσκολίες που επεκτείνονται και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και οι οποίες, σε συνδυασμό με τα διαχρονικά προβλήματα της γήρανσης του πληθυσμού, τη συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης των χρόνιων ασθενειών, την πίεση που ασκεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τις προσδοκίες των πολιτών για το δικαίωμα στην υγεία, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για την εκ νέου αξιολόγηση των μέσων που απαιτούνται για να προσφέρεται περίθαλψη με τρόπο επιστημονικά σωστό και ταυτόχρονα οικονομικά αποτελεσματικό.
Οι προσπάθειές μας θα είναι επίπονες και το γνωρίζουμε καλά. Επεξεργαζόμαστε τρόπους και λύσεις για να αμβλύνουμε τα προβλήματα στην υγεία που βιώνουν σήμερα οι πολίτες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και αποφασισμένοι να ευοδωθεί η προσπάθειά μας. Τελικός μας στόχος είναι να λύσουμε τα θέματα της υγείας μέσα από την εισαγωγή ενός γενικευμένου συστήματος υγείας που θα αφορά και θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες. Ταυτόχρονα, θα διατηρείται βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό, θα προάγει την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών, ενώ θα επενδύει σε νέες τεχνολογίες. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι για μας η συνεργασία όλων για την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάτι που επιβάλλει ούτως ή άλλως η προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξάλλου, ένας υγιής πληθυσμός αποτελεί εχέγγυο για οικονομική ανάπτυξη, κυρίως μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία και την προσφορά.
Διαβάζοντας τα θέματα της ημερίδας διαγιγνώσκει κανείς την ολιστική προσέγγιση που δίνεται στην αντιμετώπιση της στοματικής κοιλότητας, η οποία δεν θεωρείται σήμερα απλώς μια περιοχή όπου ο οδοντίατρος καλείται να εξετάσει μόνο τα δόντια, αλλά μια περιοχή όπου μπορούν να πρωτοδιαγνωστούν γενικά νοσήματα αλλά και όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ανάγκη γνώσης από πλευράς των οδοντιάτρων όλων εκείνων των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών νοσημάτων, που μπορούν να επηρεάσουν τον καταρτισμό ενός επιτυχημένου και εξατομικευμένου για κάθε ασθενή σχεδίου θεραπείας.
Όμως δεν θα μακρηγορήσω άλλο. Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές της ημερίδας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.