25/5/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ 25/05/2013

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για την ευκαιρία που μου δίνεται να προσφωνήσω το Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης, εν μέσω μιας πραγματικά ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου για την κυπριακή οικονομία


Βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων συνθηκών αλλά και των πιο κρίσιμων αποφάσεων που χρειάστηκε να λάβει η κυπριακή Πολιτεία μετά την καταστροφή του 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής. Μέσα από λανθασμένους χειρισμούς - και λυπάμαι που το λέω - η Κύπρος έφθασε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες.

Παραλάβαμε ένα κράτος χρεοκοπημένο και βρεθήκαμε μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας μας. Υποθηκεύθηκε το μέλλον της Κύπρου. Μια τράπεζα απορρόφησε όσα ακριβώς προνοεί και η δανειακή σύμβαση των 10 δις που παραχωρήθηκε προς το κράτος με αντίτιμο μια σειρά μέτρων επώδυνων για όλους ανεξαίρετα, και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού μας συστήματος επιδεινώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη συμφωνία που επετεύχθη για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του κράτους.

Με τη συμφωνία ξεπεράσαμε τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας που θα συνεπάγετο την άμεση απόλυση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στην Τράπεζα, και διασφαλίσαμε τουλάχιστον, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, την Τράπεζα Κύπρου. Είναι πια στο χέρι όλων μας, πρώτιστα της Κυβέρνησης, αλλά και εσάς, να διαχειριστούμε την κατάσταση και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.

Η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα όπως αποφασίστηκε προκαλεί, δυστυχώς, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπρόσθετα, το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελειών αποτελούν χωρίς αμφιβολία παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα πιο αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ήδη, στην πραγματική οικονομία, η συνολική δραστηριότητα παρουσιάζεται σημαντικά υποτονική για μια σειρά από λόγους, με κυρίαρχο την περιορισμένη ρευστότητα. Γι’ αυτό και η εμμονή μας, το συντομότερο δυνατόν, να γίνει κατορθωτή η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Όμως, οφείλω να τονίσω ότι, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος μέσω των επενδύσεων σε υποδομές αλλά και μέσω άμεσων εσόδων που θα αρχίσουν να προκύπτουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, γεγονός που δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Τρόικα.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας παραμένει η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά. Με βάση το σκεπτικό αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές χαλαρώσεις στους περιορισμούς των κεφαλαίων λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα, και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Επιπλέον, σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να αντλήσουμε κεφάλαια, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη.

Να σημειώσω, επίσης, τη διεκδίκηση από μέρους μου, κατά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, πρόσθετων κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (300-400 εκ.) από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας. Και αυτά επιπλέον των 526 εκ. ευρώ που θα λάβει η Κύπρος. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι οι διεκδικήσεις μας έτυχαν θετικής υποδοχής από σημαντικούς παράγοντες της Ευρώπης, όπως τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία του τόπου μας πρέπει να μας βρουν με ενωμένες τις δυνάμεις ώστε να υλοποιηθεί επιτυχώς η συμφωνία με το Eurogroup. Ο υπέρτατος στόχος μας είναι να διασωθεί η οικονομία της πατρίδας μας, έστω και αν κληθούμε να λάβουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Όλοι θα πρέπει να κάνουμε θυσίες, αφού η οικονομική μας κατάσταση, όπως εξελίχθηκε με τον βίαιο αυτό τρόπο, θα υποχρεώσει όλους μας να επιμεριστούμε το βάρος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μας μεγεθών.

Όλα αυτά θα γίνουν με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και άλλες επικίνδυνες εξάρσεις. Δεν πρόκειται με πειραματισμούς επικίνδυνους να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων. Του συνόλου των πολιτών, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη. Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμιστούν τις οδυνηρές συνέπειες.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη, αλλά και ευκαιρία, να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό μας σύστημα, και γενικότερα προς την οικονομία του τόπου, και να φέρουμε την Κύπρο εκεί που της αξίζει.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με πνεύμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού θα αποφέρει το βέλτιστο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Είμαι βέβαιος ότι η ΕΤΥΚ, με αίσθημα ευθύνης για τους εργαζομένους τους οποίους εκπροσωπεί αλλά παράλληλα και με σαφή αντίληψη όλων των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα συνεργαστεί, για ακόμα μια φορά, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια την οικονομία του τόπου στην ανάκαμψη.

Όλοι αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία του τραπεζικού τομέα στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών. Πιστεύουμε στο τραπεζικό μας σύστημα, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει λάθη. Ότι ο τραπεζικός τομέας, εκτός των άλλων, έχει επηρεαστεί πολύ αρνητικά από τη μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστια ζημιά από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μια πολιτική απόφαση για την οποία δεν φταίει ο τραπεζικός τομέας.

Η κρίση στο τραπεζικό σύστημα επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία. Χρειάζεται να ανοίξει ένας νέος κύκλος τραπεζικού τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προτάσεις οι οποίες θα αποκαθιστούν το κύρος μας ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου. Οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε τον τομέα απαλλάσσοντάς τον μια για πάντα από συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Θα επαναλάβω ότι χρειάζονται θυσίες και συνεργασία από όλους μας. Με συνεργασία, ορθή διαχείριση, λογική και σκληρή δουλειά ο τραπεζικός τομέας θα ξαναγίνει η κινητήριος δύναμη που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Θέλουμε και θα έχουμε ένα δυνατό, σύγχρονο και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα χωρίς κρατικές στηρίξεις.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο και κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και των τραπεζών είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζικών υπαλλήλων δεν συμμετείχε στην κακοδιαχείριση, αλλά καλείται τώρα να υποστεί θυσίες, όπως και όλοι μας.

Όμως είστε εσείς που, σε συνεργασία με μια Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται και σας καταλαβαίνει, θα δουλέψετε έντιμα, με διαφάνεια για το καλό όλων μας. Μαζί θα ξαναφέρουμε νέες, καλύτερες και πιο στέρεες μέρες για την οικονομία και την Κύπρο μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 45ου Συνεδρίου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

___________________

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης