26/5/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής θέσει ως προτεραιότητά της να διαμορφώνει ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση των σκληρών οικονομικών δεδομένων και γνωρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία με τα πολύ δύσκολα οικονομικά προβλήματα, έχει εξαρχής θέσει ως προτεραιότητά της να διαμορφώνει ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης.

Είναι αξιωματική και βασική αυτή η θέση της Κυβέρνησης ότι μόνο μέσα σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα και αυτό το λέει και το εννοεί, παρόλες τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν.

Είναι σεβαστές αυτές οι διαφορές, υπάρχουν και δεν τις μηδενίζουμε, αλλά Κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν αυτές οι συναινέσεις, με στόχο την εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα που είναι το Κυπριακό και η οικονομία, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Δυστυχώς, όμως, επιχειρείται να υπάρξει μερικές φορές, μπορεί και ακούσια, κλίμα αχρείαστης αντιπαράθεσης. Εμείς θα επιμείνουμε στο κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο θέσεις και απόψεις που επιχειρούν να τραυματίσουν την εικόνα της Κυβέρνησης - αφήνοντάς τις, βέβαια, πάντοτε στα πλαίσια του αυτοσεβασμού. (Οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις) είναι, εξάλλου, βασική αρχή συνύπαρξης σε κάθε κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας είναι γνωστό ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες δημοσκοπήσεις οι οποίες αποτυπώνουν κατά το μάλλον ή ήττον την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις αυτές αποδίδουν την κύρια ευθύνη για το πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση κυρίως στην έλλειψη αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης τον κατάλληλο χρόνο, καθώς και σε παράγοντες του τραπεζικού τομέα.

Όμως, ανεξαρτήτως αυτής της αντικειμενικής διαπίστωσης που εξάγεται από τις δημοσκοπήσεις, εμείς θα επιμείνουμε σε κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, και αυτό είναι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες, διλήμματα σε διάφορα θέματα, και μπορούμε να κινηθούμε όλοι, παρʼ όλες τις διαφορές μας, στην κοινή γραμμή αποφάσεων για το κοινό καλό».

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό ικανοποιούν την Κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες παλινωδίες, όχι από πλευράς Κυβέρνησης αλλά στη Νέα Υόρκη. Αυτό, όμως, που έχει σημασία και καταγράφεται είναι ότι αυτό που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του δείπνου του Προέδρου με τον κ. Ντερβίς Έρογλου, έχει διασφαλιστεί διά μέσου της Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στη συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ κ. Αιμιλίου.

Διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας. Αυτή ήταν η απαίτηση του Προέδρου στην επιστολή του, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης δυσαρέσκειας για κάποιες κινήσεις. Από τη στιγμή που διασφαλίζεται - με διαβεβαίωση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ - τότε δεν τίθεται πρόβλημα για τις σχετικές διαβεβαιώσεις που ζητούσε ο Πρόεδρος από τον Γενικό Γραμματέα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε εμπιστοσύνη προς τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό κ. Ντάουνερ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διαβεβαίωσε και μέσω της Διευθύντριας του Γραφείου του αλλά και με ανακοινώσεις ότι το δείπνο θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει όλη τη σχετική αλληλογραφία».

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «εκδηλώνει στήριξη στον Ειδικό του Σύμβουλο, κάτι που είθισται. Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν συγκεκριμένη και ζητούσε να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας, κάτι που διασφαλίστηκε. Αυτό είναι το μείζον αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό ήταν το αίτημα του Προέδρου στην επιστολή του».

Ερωτηθείς αν η έκφραση εμπιστοσύνης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον κ. Ντάουνερ αποτελεί απάντηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σε καμία περίπτωση».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα του δείπνου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σεβαστές όλες οι απόψεις σε μια δημοκρατική πολιτική ζωή».