26/5/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή των εγκαινίων της πλατείας της κοινότητας Έμπας


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω ένα έργο, όχι βεβαίως οικειοποιούμενος έργα των προγενεστέρων Κυβερνήσεων, αλλά για να διατυπώσω το συνεχές ενδιαφέρον που πρέπει να παρατηρείται από την εκάστοτε Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οπωσδήποτε η αξιοποίηση, πλέον, όντας πλήρες μέλος της ΕΕ, των διαρθρωτικών ταμείων. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, κατά τρόπον που να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται, αλλά που πολλές φορές αδυνατούμε (να κάνουμε) λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που έδειξαν οι δύο προκάτοχες Κυβερνήσεις, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, θα το συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση σε ακόμη εντονότερο και βαθμό και ρυθμό έτσι ώστε να δούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να επιτελούν τον ρόλο για τον οποίον ετάχθησαν και για τον οποίο σχετική νομοθεσία εκσυγχρονισμού βρίσκεται στη Βουλή και θα τροποποιηθεί κατά τρόπον που θα καταστήσει τις Τοπικές Αρχές ακόμα πιο αποτελεσματικές στην επιτέλεση του έργου τους.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και διά του Προέδρου τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους προκατόχους τους οι οποίοι, μέσα από την προσπάθεια, τη σύλληψη του οράματος και με τη βοήθεια της Πολιτείας και τη σημαντικότατη βοήθεια της Εκκλησίας, έκαναν κατορθωτό σήμερα η κοινότητα της Έμπας να χαίρεται ένα έργο το οποίο πραγματικά όχι μόνο κοσμεί την Έμπα, αλλά κοσμεί την περιοχή, κοσμεί τη δράση και τον ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.
Γνωρίζετε καλά ότι η Πολιτεία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει κρισιμότατα προβλήματα. Πρώτιστο αυτή την ώρα είναι η οικονομία. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος. Η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα είναι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα πολλαπλά προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει.

Εν συνεχεία, παράλληλα και ταυτόχρονα, θα προετοιμαζόμαστε (για το εθνικό θέμα) - διότι είναι αδιανόητο την ώρα που θα μελετούμε τρόπους για να επανέλθει η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η ευημερία μας, να επικεντρώνουμε την προσοχή στην ευημερία και όχι στην απελευθέρωση της πατρίδας μας - και τους μήνες που έπονται καλή και συστηματική θα είναι η προετοιμασία μας έτσι ώστε με την έναρξη ενός νέου διαλόγου να υπάρχουν τα εχέγγυα, τόσο όσον αφορά τους συμμετέχοντες αλλά και όσον αφορά την όλη διαδικασία, έτσι ώστε με ελπίδα και προοπτική να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την πατρίδα μας.

Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι – τιμώντας, μάλιστα, τους ήρωες της Έμπας, των οποίων σήμερα ήταν το μνημόσυνο – να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τον κατοχικό στρατό, να την επανενώσουμε και να την μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία τους θα προέχουν παντός άλλου. Ένα κράτος το οποίο θα προσφέρει σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του την προοπτική για πρόοδο, για ευημερία και για προκοπή.

Εγκαινιάζοντας το έργο εύχομαι σε όλους να το χαίρεστε και είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν μέρες που θα υπάρξουν πολλά ανάλογα εγκαίνια σε πολλές κοινότητες.