18/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου-Θωμάς Κεττένης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 18/05/2013 09:56

1. Το δωδέκατο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα εξέδωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα τερματισμού κατάθεσης προθεσμίας πριν τη λήξη της, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και την αύξησή της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων εντός της Δημοκρατίας για φυσικό και νομικό πρόσωπο. Επίσης, ο Υπουργός εξέδωσε τρίτο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές για τις ξένες τράπεζες. Στο διάταγμα αυξάνονται σε 12, από 4 που ήταν στο δεύτερο διάταγμα, οι ξένες τράπεζες, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΚΤΚ ώστε να μπορούν να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα.

2. Παρά την οικονομική κρίση, οι βασικοί πυλώνες της οικονομίας παραμένουν σταθεροί και το νομικό μας πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλιακή βιομηχανία ανέπαφο, ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη μηνιαία συνάντηση των μελών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέσα από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την αποφυγή λαθών του παρελθόντος, το μέλλον προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τον τόπο.           
3. Κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι η επόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, υπέδειξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. 4. Δεν υπήρξε αύξηση του δημόσιου χρέους στους πρώτους τρεις μήνες του 2013, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίου που εξέδωσε την Παρασκευή το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το δημόσιο χρέος στις 31 Μαρτίου του 2013 διαμορφώθηκε στα 15.342 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 15.349 εκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
5. Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία κατέθεσε για δεύτερη φορά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Βάσος Σιαρλή, ο οποίος είπε ότι στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012 είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρόλο που γινόταν αναφορά στην πρόταση της Κομισιόν που αφορούσε γενικότερα τη διαχείριση και διάλυση των τραπεζών στην Ευρώπη. 6. Δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας για τις Κυπριακές Αερογραμμές εντοπίζει το ΔΣ της εταιρείας, καθώς «δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους και τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν» για χαριστικές αποζημιώσεις και το Ταμείο Προνοίας. Χθες ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της εταιρείας ενημέρωσαν τις συντεχνίες των εργαζομένων - πλην αυτής των πιλότων που δεν ήταν παρούσα - για την πρόσφατη συμφωνία και τις δυσκολίες υλοποίησή της.
7. Διάρρηξη κατοικίας στη Λευκωσία διαπράχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με λεία αντικειμένων αξίας 17 περίπου χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η καταγγελία έγινε από 56χρονο, ο οποίος δήλωσε ότι, μεταξύ των ωρών 10:00 χθες βράδυ και 00:30 σήμερα, άγνωστοι διέρρηξαν την κατοικία του στη Λευκωσία και έκλεψαν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές αξίας 2.290 ευρώ και 20 ρολόγια αξίας 15.000 ευρώ. 8. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, "ψαλίδισε" κατά 10 τοις εκατό τη χρηματοδότηση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και άλλες δραστηριότητες στο εξωτερικό, αντανακλώντας τα σχέδιά του να καταργήσει σταδιακά την παρουσία των ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
9. Με νέες, σημαντικές, αρμοδιότητες και καθήκοντα επιφορτίζεται το μέχρι πρότινος Γραφείο Προγραμματισμού, το οποίο μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε χθες σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με το Γενικό Διευθυντή και τη Διευθυντική Ομάδα του Γραφείου Προγραμματισμού για να αξιολογηθούν θέματα που αφορούν το νέο ρόλο του Γραφείου Προγραμματισμού μέσα στις συνθήκες που προκύπτουν από τη Δανειακή Σύμβαση. 10. Ο αγώνας Ομόνοιας-ΑΕΚ, ο οποίος θα κρίνει το τρίτο εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, ξεχωρίζει στην τελευταία αγωνιστική του Παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που αρχίζει σήμερα με τους αγώνες του Α’ και Β’ Ομίλου και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους αγώνες του Γ’ Ομίλου. Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ φιλοξενείται στο Αντώνης Παπαδόπουλος από την Ανόρθωση. Το φινάλε θα κρίνει και την ομάδα που θα διαβαθμιστεί και την ομάδα που θα παίξει στον αγώνα μπαράζ με αντίπαλο την Αναγέννηση Δερύνειας στις 23 Μαΐου.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)