21/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην τελετή εγκαινίων του Ηλιακού Πάρκου στο Μεταλλείο Σκουριώτισσας

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση για να τελέσω τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Ηλιακού Πάρκου, εδώ στο Μεταλλείο Σκουριώτισσας, και χαίρομαι που μου δώσατε την ευκαιρία να βιώσω αυτή τη μοναδική εμπειρία της καινοτόμου ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας που ταυτόχρονα εμπεριέχει και μια ζωντανή συμβολικότητα της διαχρονικής παρουσίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Κύπρο εδώ και 4000 χρόνια.

Το ιστορικό Μεταλλείο Σκουριώτισσας, που βρίσκεται σ’ αυτό το ακριτικό σημείο της πατρίδας μας, είναι το αρχαιότερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο που συνεχίζει να λειτουργεί. Η ιστορία του μεταλλείου συνδέεται στενά με την ιστορία της Κύπρου. Όλοι μας γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια ότι η Κύπρος κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν φημισμένη για τα μεταλλεία χαλκού στα οποία όφειλε τον πλούτο και την ευμάρειά της, και πως το όνομά της είναι συνώνυμο με τον χαλκό. Χάρις στα πλούσια κοιτάσματα χαλκού, η Κύπρος απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. και πέτυχε εξαιρετική οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Η εκμετάλλευση των πλούσιων χαλκούχων κοιτασμάτων της Κύπρου στους νεότερους χρόνους και, κυρίως, κατά τον 20ο αιώνα, υπήρξε επίσης καταλυτικής σημασίας για την Κύπρο τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Σε παρόμοιες περιόδους οικονομικής δυσπραγίας μ’ αυτές που βιώνουμε σήμερα, η απασχόληση στη μεταλλευτική βιομηχανία σημαντικού αριθμού ανθρώπινου δυναμικού, έδωσε ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες της υπαίθρου, συμβάλλοντας σταδιακά και στην κοινωνική τους ανάπτυξη.

Το 1996 η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd, που είναι η μόνη μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται σήμερα στην Κύπρο στην εξόρυξη και παραγωγή χαλκού, επαναδραστηριοποίησε το Μεταλλείο Σκουριώτισσας και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη σύγχρονη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας παράγοντας καθαρό μεταλλικό χαλκό υπό μορφή καθόδων χαλκού οι οποίες πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές και συγκαταλέγονται μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Η εφαρμογή της υδρομεταλλουργίας είναι περιβαλλοντικά φιλικότερη και έχει χαμηλότερο κόστος, επιτρέποντας έτσι την επεξεργασία μεταλλευμάτων χαμηλότερης περιεκτικότητας.

Το Μεταλλείο Σκουριώτισσας διαχρονικά αποτελεί κέντρο ανάπτυξης νέων μεθόδων παραγωγής χαλκού και προαγωγής καινοτόμου τεχνογνωσίας και έρευνας όπως αποδεικνύει και η σημερινή εκδήλωση.

Για να παράγει περισσότερο και φθηνότερο χαλκό η Hellenic Copper Mines Ltd δημιούργησε το ηλιακό πάρκο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια που μας παρέχει απλόχερα η φύση. Στόχος της δημιουργίας αυτού του ηλιακού πάρκου είναι η συνεχής εκχύλιση του μεταλλεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Εκτιμώ ότι αυτή η σοβαρή επένδυση της εταιρείας θα αποδώσει τα μέγιστα, τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή και γρηγορότερη αποληψιμότητα του χαλκού από το μετάλλευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιοκτησία, η διεύθυνση και η στελέχωση της εταιρείας είναι καθαρά κυπριακή και ότι έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου με 100% εξαγωγικό χαρακτήρα. Η αξία του συναλλάγματος από τις εξαγωγές του χαλκού, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομία του τόπου ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες της οικονομικής ύφεσης. Επίσης, η προσφορά εργασίας σε ανθρώπους που προέρχονται κυρίως από αυτή την ακριτική αγροτική περιοχή, σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους ιδιοκτήτες, τη διεύθυνση και το προσωπικό της εταιρείας για την πρωτοποριακή τους δραστηριότητα και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στις εργασίες και δραστηριότητες που προγραμματίζουν. Επιπλέον, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι από μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα συνεχίσουμε με θετικότητα να στηρίζουμε το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για επέκταση, με τη δημιουργία ενός δεύτερου μεταλλευτικού – μεταλλουργικού κέντρου στο Απλίκι.