17/5/13

Η Πάφος ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017


Η Πάφος ανακηρύχθηκε σήμερα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, στις Βρυξέλλες. Εκ μέρους της Κύπρου την τελετή προσφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ εκ μέρους της Πάφου απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σάββας Βέργας. Στην τελετή παρέστη, επίσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Pafos 2017» δρ Χρίστος Πατσαλίδης.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζοντας την ανακήρυξη της Πάφου σε πολιτιστική πρωτεύουσα δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα είναι για την Κύπρο ιστορική. Για πρώτη φορά μια κυπριακή πόλη - η Πάφος - αναλαμβάνει το βαρύ χρέος να εκπροσωπήσει τη μικρή μας χώρα σε έναν από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς: Αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρόθεση της Κυβέρνησης που εκπροσωπώ είναι να επενδύσει στον πολιτισμό και να στηρίξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, έχοντας συνάμα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μου».

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι με σύνεση και δουλειά, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, οι Κύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δίνοντας τον λόγο στον Δήμαρχο Πάφου, ο κ. Υπουργός τόνισε, επίσης, ότι με την ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017, η Πάφος γίνεται ταυτόχρονα η πόλη που εκφράζει και αντανακλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε ολόκληρη την υφήλιο.
Ο Δήμαρχος Πάφου στην προσφώνηση του ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στη βάση της ιδέας του ανοικτού εργοστασίου πολιτισμού («Open-Air Factory»), η Πάφος μπορεί πλέον να κτίσει το νέο της πρόσωπο, να αποτελέσει, μέσω του πολιτισμού, γέφυρα επανασύνδεσης και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να ανοίξει νέους δρόμους συνύπαρξης και συνεργασίας με πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Βέργας τόνισε, επίσης, ότι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης δίνει στην Πάφο, και γενικότερα στην Κύπρο, τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομία της μέσα από τη διεθνή προβολή και την αναγνώριση της ως ενός ποιοτικού πολιτισμικού και τουριστικού προορισμού, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενεργοποιήσει τους πολίτες της και να φρεσκάρει τις ιδέες της. Το 2017, σημείωσε, η Πάφος, μαζί με το Aarhus της Δανίας, θα γίνει η βιτρίνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όραμα και στόχος μας είναι να κάνουμε την Πάφο μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αντάξια της ιστορίας, του κύρους και της εμβέλειας του μεγάλου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.

Από την πλευρά της, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού κα Ανδρούλα Βασιλείου εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση της για την ανακήρυξη της γενέτειράς της, της Πάφου, ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.