17/5/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αγγελόπουλου «Ύμνος Ελευθερίας», στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική», στην Πάφο

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση για να απευθύνω χαιρετισμό τιμής και οφειλόμενης αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς του Ανδρέα Αγγελόπουλου στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση. Παράλληλα, να πω λίγα λόγια για το βιβλίο του Ανδρέα Αγγελόπουλου «Ύμνος Ελευθερίας».

Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου λιγοστά απομνημονεύματα γράφονται, αρχεία δύσκολα ανοίγουν και η ιστορία καταγράφεται συχνά υπό την επίδραση ιδεολογημάτων και πολιτικών προτιμήσεων, το βιβλίο « Ύμνος Ελευθερίας» συνιστά μια πολύτιμη κατάθεση.

Και σε ένα τόπο μικρό, που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή, με τα συμφέροντα τρίτων να επηρεάζουν καταλυτικά τη μοίρα του, η πρόσβαση και αναδίφηση σε βιβλία όπως αυτό που παρουσιάζεται απόψε, είναι απολύτως απαραίτητη για την αντικειμενική και αμερόληπτη καταγραφή της ιστορίας.

Το βιβλίο «Ύμνος Ελευθερίας» ρίχνει, μέσα από τις αυθεντικές μαρτυρίες του συγγραφέα, καινούργιους προβολείς που βοηθούν στην αποκωδικοποίηση της ταραγμένης περιόδου πριν και κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ‘55-59. Στο βιβλίο καταγράφονται πολλές ανέκδοτες μαρτυρίες από τον αγώνα της ΕΟΚΑ που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές και φωτίζουν τη λαμπρότητα της αγωνιστικής ανάτασης του κυπριακού Ελληνισμού εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών.

Ακόμη, αναδεικνύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου η πολύτιμη συμβολή του Ανδρέα Αγγελόπουλου στην ανάδειξη της μεγαλειώδους εκείνης επαναστατικής περιόδου μετά τη λήξη του αγώνα. Ο συγγραφέας έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη δημιουργία του ΣΑΠΕΛ, του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, του Ιδρύματος Διγενή, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ ‘55-59 και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59. Αλλά, χαρακτηριστική υπήρξε και η αρμονική σύζευξη της αγωνιστικής προσφοράς του Ανδρέα Αγγελόπουλου με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Κυρίες και κύριοι,

Η καταγραφή των γεγονότων που σηματοδότησε η 1η Απριλίου του 1955 αποτελεί ιστορικό και εθνικό χρέος. Γιατί συνιστά την υπέρτατη στιγμή αμφισβήτησης της δουλείας, της ξένης τυραννίας και της καταπίεσης, το μεγάλο και ρωμαλέο άλμα ενατένισης του κυπριακού Ελληνισμού προς την ίδια την ιδέα της ύπαρξης του. Χωρίς την εθνικοαπελευθερωτική αντιαποικιακή επανάσταση, ο κυπριακός Ελληνισμός ως εθνική οντότητα, θα αποτελούσε υπόθεση ιστορικής αναδίφησης, μελέτη γλωσσολογικής και εθνολογικής έρευνας, εγκυκλοπαιδικής και αρχειακής καταγραφής, όχι όμως υπαρκτή εθνική οντότητα του σήμερα. Τα δραματικά και φωτεινά γεγονότα του ‘55-59 πρέπει να είναι το «Κρυφό Σχολειό» κάθε Κύπριου Έλληνα που θέλει να στοχάζεται σωστά για τη μοίρα του τόπου.

Στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία περιήλθε η Κύπρος, η αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της εποποιίας της 1ης Απριλίου, η μελέτη των έργων και των ημερών εκείνου του αγώνα είναι η προσφορότερη μέθοδος αυτογνωσίας για κάθε στοχαζόμενο Κύπριο Έλληνα. Μας προσφέρει τα φωτεινότερα παραδείγματα των αρετών, την απίστευτη αντοχή της ιστορικής συνείδησης, την πίστη μας στην ιδέα της ελευθερίας, την ευψυχία, την τόλμη, την πρωτοβουλία, τη δύναμη της προσωπικότητας των Ελλήνων της Κύπρου.

Η πορεία μιας ολόκληρης ζωής του Ανδρέα Αγγελόπουλου και η αποτύπωση μιας κορυφαίας αγωνιστικής ιστορικής περιόδου στο βιβλίο που παρουσιάζουμε απόψε, καθορίζει το σημερινό μας χρέος. Να αποφύγουμε την προσαρμογή με την κατοχή, να μην υποταχθούμε στη λογική ενός άρρωστου ρεαλισμού, να ανακτήσουμε την οικονομική και κρατική μας κυριαρχία με απαλλαγή το συντομότερο από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις και να επιμείνουμε στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Αγαπητέ κύριε Ανδρέα Αγγελόπουλε,

Θερμά συγχαρητήρια για τη διαχρονική αγωνιστική σου προσφορά και για το σημαντικό βιβλίο «Ύμνος Ελευθερίας». Θερμές ευχές για δημιουργική συνέχεια.