20/5/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη 18η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), προχθές 20/05/2013

Kυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να παραστώ στη δέκατη όγδοη Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.
Είναι καθολικώς αποδεκτό ότι η Γενική Συνέλευση σας πραγματοποιείται σε ένα πρωτόγνωρο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά και σύνθετο περιβάλλον για την οικονομία της Κύπρου. Περιβάλλον, που αποτυπώνεται εντόνως στην ίδια την κοινωνία και βεβαίως αφήνει τα σημάδια του και έντονες επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Ο κατασκευαστικός είναι ένας από τους τομείς με καθοριστικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία. Εκτός από την ιδιαίτερη σημασία που έχει στην οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει σημαντικά τον τομέα της απασχόλησης, αφού σε αυτόν μπορούν να εργοδοτηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ, ταυτόχρονα, μια σειρά από συνδεδεμένους τομείς και παρεμφερή επαγγέλματα εξαρτούν την πορεία τους από εκείνη της οικοδομικής βιομηχανίας.
Η συνεχιζόμενη κατάσταση την οικονομία προκαλεί τεράστια ρήγματα στον κατασκευαστικό τομέα με συνακόλουθο τη δραματική αύξηση της ανεργίας στον κλάδο. Δυστυχώς οι άνεργοι στον κατασκευαστικό τομέα ολοένα και αυξάνονται και με τη συνεργασία όλων, με τα μέτρα ανάπτυξης και τα μέτρα αναχαίτισης της ανεργίας, προσδοκούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών τόνωσης της ανάπτυξης έχει, όπως γνωρίζετε, εξαγγείλει σειρά μέτρων τα οποία, σε συνδυασμό με πρόσθετα μέτρα που επεξεργάζεται ,λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας εισηγήσεις , θα συμβάλουν ουσιαστικά ώστε να θέσει ξανά σε τροχιά επανεκκίνησης τον τομέα αυτό.
Θεωρώ σημαντικό να αναφερθώ και στα θέματα ασφάλειας και υγείας που με ικανοποίηση σημειώνω μια ολοένα αυξανόμενη βελτίωση στο κεφάλαιο αυτό. Η ανάγκη για εκτίμηση του κινδύνου και η λήψη και παροχή προστατευτικών μέτρων θεωρώ ότι εντάσσονται στην καθημερινότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Σήμερα η Κυβέρνηση καλείται να τιθασεύσει τις δυσκολίες και με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων μας θα τα καταφέρει γιατί ο στόχος είναι κοινός.
Ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου, μαζί με τους συνεργάτες μου, έτσι ώστε να ληφθούν και άλλα επιπρόσθετα μέτρα ανάπτυξης της οικοδομικής βιομηχανίας με συνεπακόλουθο την αύξηση των θέσεων εργασίας και οι συμπολίτες μου να προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και είμαι σίγουρη ότι οι κοινές προσπάθειες μας θα επιτύχουν.