20/5/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου 20/05/2013

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις για τις περιπτώσεις διαπλοκής τις οποίες κατήγγειλε προ ημερών.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε: «Εγώ λέω τα πράγματα με το όνομα τους και ας απαντήσει το ΑΚΕΛ σε αυτά που τους καταλογίζω και να αφήσουν τις υπεκφυγές. Σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου ανέλαβε η Κυβέρνηση, για τουλάχιστον 10 άτομα του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγεται έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης είτε πειθαρχικών παραπτωμάτων είτε ακόμη και ποινικών παραπτωμάτων. Η πλειοψηφία εξ αυτών είναι σε διαθεσιμότητα και υπάρχει έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας.

Παράλληλα είναι και η όλη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές. Εκεί αναπτύχθηκε μια κουλτούρα διαπλοκής, αν και ο όρος αυτός είναι επιεικής αφού θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και μαφιόζικη. Και λέω μαφιόζικη γιατί ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει την πώληση περιουσιών από Τουρκοκύπριους σε Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές, κάποιοι μηχανεύτηκαν έναν τρόπο. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, να φέρνουν κάποιον Τουρκοκύπριο από τα κατεχόμενα, να του παρέχουν σπίτι, ανοιγόταν ρεύμα και νερό για να φαίνεται ότι είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών ούτως ώστε να μπορεί να πωλήσει την περιουσία του και με την πάροδο κάποιων μηνών κάποιοι έπαιρναν το τουρκοκυπριακό κτήμα και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά παρέκκλιση δίνονταν άδειες. Συγκεκριμένο τεμάχιο πωλήθηκε στη CYTA έναντι δεκάδων εκατομμυρίων γιατί προϋποτίθετο ότι θα κτιζόταν ένα έργο εκεί. Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση αφού παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν και στη Πάφο.

Εγώ σήμερα ρωτώ, πόσοι από τους Τουρκοκύπριους που παρουσιάζονταν ως διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές και πώλησαν περιουσίες συνεχίζουν να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές; Μόλις πραγματοποιείτο η συναλλαγή έφευγαν. Κάποιοι ενδιάμεσοι έπαιρναν μίζες από αυτές τις συναλλαγές με τη βοήθεια μάλιστα λειτουργών του Κτηματολογίου. Μάλιστα μία από τις περιπτώσεις λειτουργού που διώκεται αφορά παρότρυνση και διευκόλυνση προς Ελληνοκυπρίους για πώληση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

Επίσης, πόση τουρκοκυπριακή γη πωλήθηκε στη βάση της διαχείρισης όταν απεβίωνε ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης και περνούσε η διαχείριση σε δικηγόρους και παρουσιάζονταν κληρονόμοι; Πράγματα που για να μπορέσεις να διασαφηνίσεις κατά πόσον είναι αληθή χρειάζονται ντετέκτιβ. Τέτοια περιστατικά είχαμε πάρα πολλά και αυτά ανεπτύχθησαν επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ.

Έχω κάθε δικαίωμα να μιλώ για κουλτούρα διαπλοκής γιατί ζω αυτά τα πράγματα. Ακούω σημεία και τέρατα εδώ αλλά επικρατεί ο γνωστός κυπριακός ραγιαδισμός, που φοβούνται να μιλήσουν. Αλλά για όσα μου μίλησαν και έχω στοιχεία τα λέω δημόσια. Τα πράγματα βοούν από μόνα τους.»

Αναφερόμενος στις κατηγορίες σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά προγράμματα, ο κ. Χάσικος δήλωσε:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για να γίνει διαχωρισμός σε χαλίτικη γη χρειάζονται αρκετά χρήματα και δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί το ΑΚΕΛ όταν λέει ότι χρειάζονται κάποιες χιλιάδες. Επί της ουσίας διαχειρίζομαι το προϋπολογισμό που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Καλούμαι να διαχειριστώ αυτά τα χρήματα στα πλαίσια μιας διαφοροποιημένης πολιτικής σε σχέση με τα κριτήρια. Υπάρχουν λιγότερα χρήματα και περισσότεροι ίσως αιτητές, λόγω της οικονομικής κρίσης. Άρα τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά για να παίρνουν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αυτά τα κριτήρια η προηγούμενη Κυβέρνηση τα είχε ενώπιον της αλλά προτίμησε να μην τα υπογράψει και να τα αφήσει για την επόμενη Κυβέρνηση. Ό,τι έκαναν με το μνημόνιο όπου αφού κάλεσαν την Τρόικα, διαπραγματεύθηκαν το μνημόνιο αλλά άφησαν την υπογραφή στην επόμενη Κυβέρνηση.

Πράγματι κάποιοι θα στερηθούν οικίας στο συνοικισμό, παρότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τούς ενέκρινε 850 οικίες. Και αυτό έγινε παρότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πλήρη επίγνωση ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα. Δεν είναι σωστό να πω στον κόσμο να απευθυνθεί για σπίτια στο ΑΚΕΛ. Το κράτος έχει συνέχεια και οι αποφάσεις της πολιτείας μάς δεσμεύουν, γι’ αυτό θα εργαστούμε για να εξεύρουμε τους τρόπους για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε κατηγορίες για άλωση των ημικρατικών οργανισμών, απάντησε πως κάποιοι κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ημικρατικοί θα πρέπει να ασκούν την πολιτική που καθορίζει η Κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα άτομα τα οποία θα διοριστούν από την Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι αυτά θα έχουν τα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητες για τον κάθε ημικρατικό οργανισμό και να μην προτρέχουν κάποιοι σε κατηγορίες. Κάποιοι Πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών συμπεριφέρονται λες και είναι δικοί τους οι οργανισμοί και όχι του κυπριακού λαού, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA κ. Κιττή ο οποίος, όπως είπε, ελέγχεται και για τη διαχείριση των ταμείων του οργανισμού και για την αγορά γης σε τιμές υψηλότερες του κανονικού. Ο κυπριακός λαός έχει κρίση και έχει εκλέξει Κυβέρνηση η οποία καλείται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, ο κ. Χάσικος δήλωσε πως η Κύπρος δεν μπορεί να έχει δύο πλατφόρμες ψηφιακής τηλεόρασης και θα πρέπει οι όποιες λύσεις προκύψουν να είναι προς το συμφέρον του πολίτη και όχι για εξυπηρέτηση κομματικών ή άλλων συμφερόντων.