5/4/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά κ. John Baird, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της περιοχής.

Oι διμερείς σχέσεις, θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το Κυπριακό, η παρούσα οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της από την Κύπρο, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης. Μετά το πέρας της συνάντησης οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Καναδά υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας προς αρωγή Καναδών πολιτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Υπουργός καλωσόρισε τον Καναδό ομόλογο του με τον οποίο, όπως είπε, είχε πολύ χρήσιμες και παραγωγικές συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή και της Κύπρου στη διαδικασία επιστροφής Καναδών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, καθώς και στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. «Η Κύπρος τώρα έχει την ευκαιρία να προσφέρει εκ νέου βοήθεια σε Καναδούς πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δυνατότητα η οποία προβλέπεται και από το περιεχόμενο της Συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Όσον αφορά στα άλλα διμερή ζητήματα, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και ο Καναδάς είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, ως επίσης χώρες με κοινές αντιλήψεις για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τα οποία αποτελούν ζητήματα ύψιστης σημασίας για τον Καναδά. Οι δύο Υπουργοί είχαν εκτενείς συζητήσεις για την περιφερειακή πολιτική της Κύπρου για τις σχέσεις της με τους γείτονες της, τις αραβικές χώρες και τον Ισραήλ, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στη Συρία.


Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Καναδά και ΕΕ, οι οποίες εξελίσσονται σημαντικά. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα όπως πολύ σύντομα ο Καναδάς και η ΕΕ συνάψουν Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η οποία θα αλλάξει το τοπίο και θα διαμορφώσει το φάσμα των διατλαντικών σχέσεων. Παράλληλα, θα ανοίξει το δρόμο για μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα στηρίξει την επιτυχή ολοκλήρωση των εν λόγω συμφωνιών.

Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στη στενή και φιλική σχέση που διατηρεί ο Καναδάς με την Κύπρο για δεκαετίες, επισημαίνοντας το γεγονός ότι πάνω από 25.000 Καναδοί ειρηνευτές έχουν υπηρετήσει στη χώρα για να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Ο κ. Baird σημείωσε ότι με τον κ. Κασουλίδη συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα ανά το παγκόσμιο. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον λαό της Κύπρου, «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση του προς τις σημαντικές δράσεις που αναλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες από την Κυπριακή Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί αυτή την οικονομική πρόκληση.

Ο κ. Baird σημείωσε δε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει επί του θέματος της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά, εκφράζοντας την ελπίδα όπως οι συζητήσεις για την εν λόγω συμφωνία ολοκληρωθούν το συντομότερο. «Προσβλέπουμε σε αυτή την επιτυχή κατάληξη», τόνισε. Όπως σημείωσε ο Καναδός Υπουργός, η φιλία και η βοήθεια της Κύπρου προς τον Καναδά θα εκτιμηθεί, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξη της Κύπρου στην παροχή υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης προς τον Καναδά. «Γνωρίζεις ποιος είναι καλός φίλος όταν βρεθείς σε μια δύσκολη στιγμή και ξέρεις σε ποιόν μπορείς να στηριχτείς, την ώρα της ανάγκης», τόνισε ο κ. Baird.

Όσον αφορά στη Συρία, ο Καναδός Υπουργός εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η συνεργασία με άλλες χώρες κοινών αντιλήψεων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Ο κ. Baird εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεργασία που είχαν Κύπρος και Καναδάς σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η στρατιωτική υποστήριξη μέσω της βοήθειας σε Καναδούς στρατιώτες που επέστρεφαν από το Αφγανιστάν. «Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και εκτιμάται ιδιαιτέρως από τον λαό του Καναδά», υπογράμμισε. Τέλος, ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την κυπριακή Δικαιοσύνη για την πρόσφατη Απόφαση σχετικά με τη Χεζμπολάχ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για τη συνεργασία της Κύπρου με την ΕΕ σε αυτό το δύσκολο ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Καναδά, ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ένα από τα πράγματα που διαπίστωσαν από τα γεγονότα του 2006 είναι ότι οι Καναδοί περιμένουν και απαιτούν από τη χώρα τους καλύτερη προετοιμασία αναφορικά με την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων. Όπως επισήμανε ο κ. Υπουργός, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις και η Κύπρος είναι ένας από τους καλύτερους φίλους του Καναδά στην περιοχή. Κατά τα τελευταία επτά χρόνια η Καναδική Κυβέρνηση προσπάθησε να διδαχθεί από τις εμπειρίες της και συνεχώς παλεύει για το καλύτερο για τους Καναδούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη που προσέφερε η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου στον Καναδά στο πρόσφατο παρελθόν και η Συμφωνία αποτελεί επισημοποίηση αυτής της ad hoc προσπάθειας».

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της ενέργειας στην Κύπρο, ο κ. Baird ανέφερε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον καναδικών εταιρειών για συμμετοχή στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού πλούτου. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα που μπορεί εύκολα να κινηθεί μεταξύ όλων των γειτόνων της, ήτοι την Αίγυπτο, τον Ισραήλ και τον Λίβανο. «Προσφέραμε υποστήριξη από όσα αντλήσαμε από τις εμπειρίες και την ενασχόληση μας μέσω της έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίων και φυσικού αερίου. Αυτό είναι ένα πολύ συναρπαστικό κομμάτι για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου», υπογράμμισε ο κ. Baird.