5/4/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 05/04/2013 09:57

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 05/04/2013 09:57

1. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ είχε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με πρωτοβουλία του Βενιαμίν Νετανιάχου. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα που αφορούν την επικείμενη προπαρασκευαστική μετάβαση των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Μαΐου.

2. Συμφωνία Συνεργασίας προς αρωγή Καναδών πολιτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης στην περιοχή υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Καναδά μετά τη συνάντηση των Ιωάννη Κασουλίδη και John Baird στη Λευκωσία. Νωρίτερα, ενώπιον των μελών του Κυπρο-Καναδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο Καναδός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μοιραστεί τις εμπειρίες που είχε στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.
3. Πλήρη επίγνωση του κινδύνου που θα μεταφερόταν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στο κράτος με τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας σε υποκατάστημα της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, είχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), σύμφωνα με το πόρισμα του οίκου Alvarez and Marsal, που επισημαίνει όμως ότι η δομή του κανονισμού και της κυπριακής νομοθεσίας είναι τέτοια που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία περί συγχωνεύσεων, η τράπεζα μπορούσε να μεταφέρει τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού στην Κύπρο χωρίς εξουσιοδότηση από την ΚΤΚ. 4. Η λογική του «απόλυτου κέρδους» χωρίς κινήσεις μετριασμού των κινδύνων χαρακτήριζε την πολιτική της Τράπεζας Κύπρου για αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου, που επέφερε ζημιές δισεκατομμυρίων στο μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της Κύπρου, σύμφωνα με το πόρισμα του οίκου Alvarez and Marsal (Α&Μ).
5. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το θέμα των Ταμείων Προνοίας «ήταν από τις πιο μεγάλες και πρωταρχικές έγνοιες αυτής της Κυβέρνησης». Στο μεταξύ, συναντήσεις με την ΣΕΚ και την ΠΕΟ είχε χθες ο ΥΠΟΙΚ για το θέμα των ταμείων προνοίας. Έδωσε πρόταση στη ΣΕΚ που ανέλαβε να τη μελετήσει και να υποβάλει θέσεις. Περισσότερα από χίλια άτομα, τραπεζικοί υπάλληλοι, μέλη της ΕΤΥΚ, υπάλληλοι των Ημικρατικών, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γυναικών διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή, ζητώντας διασφάλιση ταμείων προνοίας και θέσεων εργασίας. Το πρωί οι τραπεζικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας. 6. Την ομόθυμη θέση του νομοθετικού σώματος ότι αποτελεί επιταγή η πλήρης και εις βάθος έρευνα για τα αίτια και τους υπαίτιους για την οικονομική τραγωδία που πλήττει την Κύπρο, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής. Η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Γεώργιο Πική άρχισε χθες τις εργασίες της στο "Φιλοξενία" και ανακοίνωσε ότι θα είναι δημόσιες οι ακροάσεις για τη λήψη μαρτυρίας.
7. Διευκρινίσεις και διαφοροποιήσεις στο σενάριο για αναδιάρθρωση των Κυπριακών Αερογραμμών, που προβλέπει τη διατήρηση έξι αεροσκαφών και ενός εφεδρικού (6+1), ζήτησε από το Δ) της εταιρείας η εξ Υπουργών Επιτροπή της Κυβέρνησης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στο Υπουργικό Συμβούλιο «συγκεκριμένες προτάσεις» και πως «εξετάζονται όλα τα σενάρια». 8. Tα εισοδηματικά κριτήρια για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθορίζονται στις €15.400 για άτομο χωρίς εξαρτώμενους, για διμελή οικογένεια φθάνουν τις €30.750 και για οικογένειες με περισσότερα μέλη το ποσόν αυξάνεται κατά €1.700 ανά τέκνο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.
9. Στις 44.283 μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2013, σε σχέση με 46.109 τον προηγούμενο μήνα, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. 10. Στο 1,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός του Μαρτίου του 2013, σε σύγκριση με πληθωρισμό 1,6% το Φεβρουάριο του 2013 και 3,4% το Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)