25/4/13

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πέτρου Πετρίδη στο 4Ο Παγκόσμιο Συνεδρίο Αποδήμων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων Ελλάδας και Κύπρου 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΠΑΦΟΣ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 8μμ


Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πέτρου Πετρίδη στο 4Ο  Παγκόσμιο Συνεδρίο Αποδήμων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων Ελλάδας και Κύπρου

 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΠΑΦΟΣ  



Αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρε της Επιστημονικής Επιτροπής,  

Φίλες και φίλοι σύνεδροι,


Όταν το 2007 πραγματοποιήθηκε το Πρώτο και Ιδρυτικό Συνέδριο του Δικτύου του Ιπποκράτη στο νησί μας, όλοι γνωρίζαμε ότι η επιστημονική κοινότητα των γιατρών και των βιοεπιστημόνων της διασποράς θα ήταν ένας πολύτιμος συνεργάτης στη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών για την υγεία, παραθέτοντας πολύτιμα εργαλεία και προϋποθέσεις για τη δημιουργία ιστών πρόληψης και θεραπείας που να περιβάλλουν τους πολίτες, παρέχοντας τους τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Έξι χρόνια μετά, το Δίκτυο πραγματοποιεί το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριό του στην Κύπρο, που βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες και χρειάζεται δύναμη, θέληση, αποφασιστικότητα και θυσίες για να τις ξεπεράσει. Δυσκολίες που επεκτείνονται και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και που σε συνδυασμό με τα διαχρονικά προβλήματα της γήρανσης του πληθυσμού, τη συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης των χρόνιων ασθενειών, την πίεση που ασκεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τις προσδοκίες των πολιτών  για το δικαίωμα στην υγεία, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη για την εκ νέου αξιολόγηση των μέσων που απαιτούνται για να προσφέρεται με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο το υπέρτατο αυτό αγαθό.

Οι προσπάθειές μας θα είναι επίπονες και το γνωρίζουμε καλά.  Επεξεργαζόμαστε τρόπους και λύσεις για να αμβλύνουμε τα προβλήματα στην υγεία τα οποία βιώνουν σήμερα οι πολίτες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και αποφασισμένοι να ευοδωθεί η προσπάθειά μας. Τελικός μας στόχος είναι να λύσουμε τα θέματα της υγείας μέσα από την εισαγωγή ενός γενικευμένου συστήματος υγείας που θα αφορά και θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες. Ταυτόχρονα, θα διατηρείται βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό, θα προάγει την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών, ενώ θα επενδύει σε νέες τεχνολογίες. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι για μας, η συνεργασία όλων για την αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάτι που επιβάλλει ούτως ή άλλως η προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση. Εξάλλου, ένας υγιής πληθυσμός αποτελεί εχέγγυο για οικονομική ανάπτυξη, κυρίως μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στην εργασία και την προσφορά.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να θυμόμαστε πως υπάρχει το αύριο, που θα πρέπει να το χτίσουμε από την αρχή σε γερά θεμέλια για τις επόμενες γενιές, αυτές που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον δομημένο σε ένα δυνατό παρελθόν και παρόν.

Θεωρώ λοιπόν, αυτό το Συνέδριο στην Κύπρο, ορόσημο και πηγή έμπνευσης στον αγώνα να σταθούμε ξανά περήφανα στα πόδια μας και να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συμπολίτες μας, εκσυγχρονίζοντας τον τομέα της υγείας σε πολλούς και ποικίλους τομείς και αναδημιουργώντας ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο που να διασφαλίζει τις βασικές ανάγκες της κοινωνικής προστασίας όπως η ποιοτική ιατρική περίθαλψη και η κοινωνική συνοχή.

Εσείς πολύτιμοι συνεργάτες και φίλοι έχετε πολλά να μας δώσετε και να μας υποδείξετε από κοινού, με τους συναδέλφους σας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Να μας υποδείξετε τους τρόπους να σταθούμε σωστά σ’ αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο που ξεδιπλώνεται μπροστά μας και του οποίου το ελληνικό επιστημονικό στοιχείο αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος. Πολλά όμως έχετε να κληροδοτήσετε και να διδάξετε και στα νέα παιδιά που φοιτούν στις Ιατρικές μας Σχολές και που ονειρεύονται να βρίσκονται αύριο ανάμεσά σας.

Να μου επιτρέψετε πριν κλείσω, να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή για την προσέλκυση σήμερα εδώ όλων εσάς, των εξεχόντων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς στην υγεία και να σας ευχαριστήσω για την τιμή και την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι ανάμεσά σας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην Κύπρο μας και σας εύχομαι από καρδιάς να πετύχετε στους ευγενείς στόχους σας.

Πέτρος Πετρίδης
Υπουργός Υγείας