25/4/13

Eπαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο 25/04/2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησε xθες επίσκεψη στο Λονδίνο, για να μιλήσει σε δείπνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στο Παλάτι του Westminster, στην παρουσία μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τους κύριους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πρόθεση της Κυβέρνησης να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε, παράλληλα, τους παρευρισκομένους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Κασουλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, κ. Kamalesh Sharma, με τον οποίο προέβη σε ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κοινοπολιτείας, ιδιαίτερα υπό το φως της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί στη Σρι Λάνκα τον Νοέμβριο 2013. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ. Sharma για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Ο κ. Sharma εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες της Κύπρου για έξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς και τη στήριξη της Κοινοπολιτείας για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Κασουλίδης είχε κατ’ιδίαν συνάντηση και με τον Υπουργό Ευρώπης κ. David Lidington. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οικονομική κρίση στην Κύπρο, το Κυπριακό, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα ενέργειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με βρετανούς δημοσιογράφους και παραχώρησε συνεντεύξεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΒΒC.