25/4/13

Παρουσίαση του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου της στρατηγικής του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις


Παρουσίαση του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
της στρατηγικής του Υπουργείου για την
αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις
(Υπουργείο Άμυνας, 25 Απριλίου 2013, 11.00 π.μ.)
Κυρίες και Κύριοι,

Το φαινόμενο των ναρκωτικών αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί «σύμπτωμα» όλων των σύγχρονων κοινωνιών. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση ουσιών εξάρτησης δεν αποτελεί αποκλειστικά «περιθωριακό» φαινόμενο, αλλά αφορά δυστυχώς τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία  και επηρεάζει σε μεγάλη κλίμακα την καθημερινότητα μεγάλου αριθμού μελών της. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη χρήση και διάδοση των ναρκωτικών στον τόπο μας δεν επιτρέπει εφησυχασμό αλλά απεναντίας επιβάλλεται εγρήγορση και έντονη  δραστηριοποίηση.

Το φαινόμενο λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις ανάμεσα στη νεολαία μας. Ο κίνδυνος βρίσκεται και εντός των πυλών των στρατοπέδων μας και απειλεί τους εθνοφρουρούς μας οι οποίοι αποτελούν ένα κομμάτι της κατεξοχήν ομάδας υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις ουσίες εξάρτησης.

Η αυξητική τάση του φαινομένου που παρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία δυστυχώς επηρεάζει -ως επακόλουθο- και την Εθνική μας Φρουρά. Υπολογίζεται ότι το 10% περίπου των φαντάρων μας να είναι χρήστες μαλακών ουσιών.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η εγρήγορση επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε καθότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει συνεργό στην ώθηση των νέων για χρήση ουσιών.
Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ συμμετέχουν δυναμικά σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών μέσα στους κόλπους της Εθνικής Φρουράς, με τη Διεύθυνση Υγειονομικού να έχει τη βασική ευθύνη και καθοδήγηση στον αγώνα προστασίας των εθνοφρουρών μας ενάντια στην εξάρτηση. Σταθερός μας στόχος είναι η μείωση -και ει δυνατόν η εξάλειψη- της χρήσης των ναρκωτικών από τους οπλίτες μας. Όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ημικατεχόμενη πατρίδα μας χρειάζεται νέους με προσωπικότητες ισχυρές και ανθεκτικές, με υψηλές αρχές, αξίες και στόχους. Η Εθνική  Φρουρά, πέραν από την καίρια αποστολή της που είναι η διασφάλιση του αγαθού της ειρήνης για το λαό μας, έχει ενεργή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι με στόχο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις οιεσδήποτε προκλήσεις παρουσιάζονται.
Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε κλείσει ένα χρόνο επιτυχούς συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και σήμερα έχουμε δώσει ραντεβού για ανανέωση της συνεργασίας αυτής υπογράφοντας εκ νέου το Μνημόνιο Συνεργασίας μαζί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου δρα Χρύσανθο Γεωργίου. Σήμερα δίδουμε μια νέα δυναμική στη συνεργασία μας για ενίσχυση και αναβάθμιση της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών, με την εμπλοκή και άλλων εξειδικευμένων φορέων όπως ΚΕΝΘΕΑ, ΟΝΕΚ, ΥΚΑΝ, το Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Υγείας, τους εκπροσώπους των οποίων ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και για την εδώ παρουσία τους.
Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ για πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο για τη συνεχή στήριξη του στον αγώνα μας για πρόληψη κατά των εξαρτήσεων στους εθνοφρουρούς μας.  
Η συνεργασία μας αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη σύγχρονη μάστιγα των ναρκωτικών, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων μιας σύγχρονης κοινωνίας και όχι μονόπλευρα και μονοδιάστατα. Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, ένα δίκτυ προστασίας και πρόληψης για τη νεολαία μας.
Ειδικότερα φέτος το Μνημόνιο δε θα περιλαμβάνει μόνο μεμονωμένα προγράμματα αλλά ένα σύνολο προγραμμάτων που θα απευθύνεται στους Εθνοφρουρούς μας ως μια ολοκληρωμένη βιοψυχοκοινωνική ενότητα.
Επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση στις άμεσες προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Άμυνας και στις οποίες σκοπεύουμε να εστιάσουμε:
-στην επιμόρφωση της στρατευμένης μας νεολαίας για τις ουσίες που είναι στον προθάλαμο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το κάπνισμα και η χρήση/κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών. Γι αυτόν τον λόγο γίνεται εντατικός αγώνας κατά τους καπνίσματος στους νέους μας και τρέχουμε προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εθνοφρουρών μας κατά της χρήσης/κατάχρησης οινοπνευματωδών.
- στην μέριμνα για την υγιή και για τη δημιουργική απασχόληση των εθνοφρουρών μας στον ελεύθερο τους χρόνο μέσα στα στρατόπεδα, με επιμορφωτικά μαθήματα, όπως εκμάθηση ξένης γλώσσας, πρώτες βοήθειες, χειρονακτικής φύσης δεξιότητες κ.ά, και άλλες πολιτισμικές - ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στόχος μας μάλιστα είναι να αξιοποιήσουμε και άνεργους επιστήμονες με κατάλληλες ειδικότητες, στο πλαίσιο του προωθούμενο από την Κυβέρνηση νέου θεσμού, για επιμορφωτικά μαθήματα και ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων στους εθνοφρουρούς μας.    
- Τέλος, στόχος είναι να δοθεί έμφαση στη σωστή συμπεριφορά και χειρισμό των εθνοφρουρών μας από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Γι αυτό τον λόγο σχεδιάζονται και υλοποιούνται σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών μας ώστε να αποκτήσουν καλύτερες δεξιότητες να χειρίζονται και να συμπεριφέρονται σωστά στους εθνοφρουρούς μας. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τον πατρικό τους ρόλο με τον οποίο μπορούν να στηρίξουν και να αποτρέψουν τους νέους μας από τις εξαρτήσεις.
Τονίζουμε ότι το Υπουργείο θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των οιωνδήποτε δράσεων, θα παρεμβαίνει και θα ενεργεί τόσο για την ενίσχυση όσο και για αναδιαμόρφωση των μέτρων με στόχο την έγκαιρη  αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Στην Εθνική Φουρά υπάρχουν οι υποδομές τόσο για την πρόληψη όσο και για την πάταξη του φαινομένου. Αποτελεί ίσως τον μοναδικό φορέα όπου συνυπάρχουν οι δυνάμεις της πρόληψης που αποτελούνται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Ε.Φ. και οι δυνάμεις καταστολής που αποτελούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Εθνικής Φρουράς, με εξειδικευμένα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί από την ΥΚΑΝ και ασχολούνται με θέματα ελέγχων και καταστολής του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Η δυναμική που ανακύπτει από τις υποδομές αυτές είναι σημαντική για μάς καθότι σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο η πρόληψη αλλά και η πάταξη του φαινομένου. Το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τη σύλληψη 19 χρονου στρατιώτη ύποπτου για την καλλιέργεια ναρκωτικών έξω από φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω επιστράτευση. Δυστυχώς, περιστατικά όπως αυτά,  καταδεικνύουν ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι και να δείξουμε μηδενική ανοχή στα περιστατικά που παρουσιάζονται και σε συνεργασία με όλες τις αρχές να καταστείλουμε το φαινόμενο με στόχο, πάνω απ΄όλα να προστατεύσουμε τους νέους μας από τη μάστιγα αυτή. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι επίκειται η πραγματοποίηση έρευνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΦ και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα χορηγηθούν εξειδικευμένα και ανώνυμα ερωτηματολόγια στους εθνοφρουρούς. Η έρευνας θα μας βοηθήσει να έχουμε πληροφόρηση για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος στην Εθνική Φρουρά ώστε να σχεδιάσουμε και τα κατάλληλα προληπτικά προγράμματα για αντιμετώπιση του όλου θέματος. Τα αποτελέσματα  της έρευνας θα διαφανούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.   
Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους υλοποίησης της Στρατηγικής που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Άμυνας. Η δε αποτελεσματική υλοποίηση του εξασφαλίζεται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο συγκροτημένης πολιτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τον σκοπό αυτό ως Υπουργείο έχουμε προωθήσει σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία εγκρίθηκε στη Συνεδρία του χθες, 24.4.2013.  
Η Στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες :
(1)     Υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ).
(2)      Ανάπτυξη και προώθηση από το Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ εξειδικευμένων προγραμμάτων για καταπολέμηση των ναρκωτικών στη Ε.Φ
(3)      Βελτίωση του Νομικού Πλαισίου του Υπουργείου Άμυνας ώστε να εισαχθούν πρόνοιες που να αποτελούν αντικίνητρο για χρήση ναρκωτικών από τους νέους μας.
(4)     Αναβάθμιση της συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους φορείς, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση για αντιμετώπιση του προβλήματος.
(5)      Αναβάθμιση της επικοινωνιακής εκστρατείας για προβολή μηνυμάτων προς την νεολαία και τους εθνοφρουρούς, τονίζοντάς ότι τα ναρκωτικά και το Πατριωτικό καθήκον δεν πάνε μαζί.

Με στόχο να δημιουργήσουμε αντικίνητρο για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εθνοφρουρούς προωθήσαμε χθες προς το Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση, η οποία και εγκρίθηκε, που καθορίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή νεοσυλλέκτων στις Ειδικές Δυνάμεις (Δυνάμεις Καταδρομών (ΚΔ)– Στρατονομία (ΣΝ) – Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ)) την  υποβολή, από τους ίδιους, υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν είναι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς επίσης και ρητή συγκατάθεσή τους για περιοδικές εξετάσεις για ανίχνευση τοξικών ουσιών. Αυτή η πρόνοια έχει ήδη εγκριθεί πριν λίγους μήνες για την επιλογή νεοσυλλέκτων σε βαθμοφόρους (υπαξιωματικούς – δοκίμους). Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση και η γνωστοποίηση της με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στους τελειόφοιτους μαθητές στα σχολεία, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη χρήση ουσιών, καθότι μεγάλος αριθμός από τους νέους μας επιθυμεί να υπηρετεί στις επίλεκτες μονάδες της Εθνικής Φρουράς (περίπου 2000 υποψήφιοι). Αυτό το μέτρο δεν στοχεύει στο να αναχθεί σε τιμωρητικό, απεναντίας, πιστεύουμε ότι θα θωρακίσει τις αντιστάσεις των νέων στρατεύσιμων.
Κυρίες και κύριοι,
Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων μας και του καθενός ξεχωριστά. Και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να πετύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το Υπουργείο Άμυνας, και εγώ προσωπικά, θέτουμε ως κύριο στόχο τη «μηδενική ανοχή» στη χρήση ναρκωτικών από τους εθνοφρουρούς, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στη μάχη αυτή κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδιαίτερα στο χώρο που δραστηριοποιούνται οι Ένοπλες μας Δυνάμεις. Θα συνεχίζουμε με εισηγήσεις και προτάσεις, στη βάση πάντοτε των νέων δεδομένων, να διαμορφώνουμε ή/και να ενισχύσουμε την εκστρατεία αυτή.
Απευθυνόμαστε προς όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους γονείς των στρατευμένων μας παιδιών και τους παρακαλούμε όπως μας βοηθήσουν και στηρίξουν τις προσπάθειες μας για πάταξη του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Θα ήθελα κλείνοντας να  ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο και όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας οι οποίοι με τις γνώσεις και την πείρα τους καθοδηγούν και συμβάλλουν στην εξεύρεση των καταλληλότερων μεθόδων αντιμετώπισης του φαινομένου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω, με την ευκαιρία αυτή, το αμέριστο ενδιαφέρον του ΓΕΕΦ και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Υγειονομικού, για τις πολυσχιδείς κοινωνικές δραστηριότητες τους σε αυτόν τον τομέα καθώς και για την πρόοδο που έχουν επιτύχει όλο αυτό το διάστημα στην αντιμετώπιση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης στη στρατευμένη νεολαία μας.
 .