25/4/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αγγελόπουλου «Ύμνος Ελευθερίας», στη Λεμεσό 25/04/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Το βιβλίο του Ανδρέα Αγγελόπουλου «Ύμνος Ελευθερίας, Μνήμες του Ανδρέα Αγγελόπουλου από τον Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959» συνιστά την απάντηση του Ανδρέα στην επιθυμία πολλών φίλων και συναγωνιστών του που ζητούσαν να πληροφορηθούν για άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ιδιαίτερα από τον τομέα της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού καθώς βεβαίως και για τη δική του συμμετοχή. Όπως όμως εξομολογείται ο ίδιος ο συγγραφέας, η έκδοση του βιβλίου προήλθε και από μια δική του εσωτερική ανάγκη. Την ανάγκη να μεταφέρει στις νεότερες γενεές τις εμπειρίες και τα βιώματά του από τον ένδοξο εκείνο αγώνα.

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος αμέσως μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 άρχισε να συγκεντρώνει προφορικές πληροφορίες και γραπτά κείμενα για γνωστά και άγνωστα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κυπριακής εποποιίας. Κάποια από τα γραπτά κείμενα δεν είχαν δημοσιευθεί, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, ενώ πολλές από τις προφορικές πληροφορίες ήταν εντελώς άγνωστες γι’ αυτό και έπρεπε, χάριν της ιστορίας, να τις γνωστοποιήσει, όπως αναφέρει.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του αγνού και ένδοξου εκείνου αγώνα. Ως νέος που φλεγόταν από τα ιδανικά της φυλής μας μυήθηκε από τους πρώτους στο απελευθερωτικό κίνημα. Ο ίδιος θεώρησε την κατάταξή του στην ΕΟΚΑ μια ύψιστη τιμή.

Αυτό που καθιστά ξεχωριστό τον φίλο Ανδρέα Αγγελόπουλο είναι ότι η λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ γίνεται αφετηρία του δικού του προσωπικού και πολύμορφου αγώνα. Για τον Ανδρέα ξεκίνησε ακριβώς τότε ο δυσκολότερος ίσως αγώνας. Ο αγώνας για να κτίσουμε πάνω σε στέρεες βάσεις την πατρίδα που ονειρεύτηκαν και για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι ήρωές μας. Να κτίσουμε μια κοινωνία με τις αξίες και τα ιδανικά του Αγώνα που μόλις τέλειωσε. Αξίες πανανθρώπινες, ελληνικές. Αγώνας για την ιστορία, για την κοινωνία, για την επιβίωση. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Αγωνιστής και μαχητής της πατρίδας και της ζωής ο Ανδρέας Αγγελόπουλος. Δραστήριος σε όλους τους τομείς, ευτύχησε την καταξίωση της κυπριακής κοινωνίας. Ένας ακούραστος εργάτης και αγωνιστής που διέθεσε τη ζωή του στην προσφορά. Για την πατρίδα και την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Έχουν γραφτεί πολλά για τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ, από πρωταγωνιστές και ιστορικούς ερευνητές. Όμως το βιβλίο του Ανδρέα Αγγελόπουλου συνιστά ένα πολυσύνθετο έργο που συνδυάζει την ιστορική αντικειμενική τεκμηρίωση και την αυθεντική προσωπική του μαρτυρία.

Μέσα στην οικονομική ανέχεια και δυσπραγία από τις οποίες δοκιμάζεται σήμερα ο λαός μας, η επικαιροποίηση των αξιών εκείνης της εποχής καθίσταται αναγκαία στον αγώνα μας για την έξοδο από την οικονομική κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε και την κρίση αξιών που δυστυχώς έχει διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό. Έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία, ως πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες αυτού του τόπου, να θέσουμε ως προτεραιότητα τον επαναπροσδιορισμό της πορείας μας. Οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα, να καταστούμε πρότυπα προς μίμηση, να καλλιεργήσουμε τον αλληλοσεβασμό και τη φιλοπατρία. Είμαστε υπόλογοι στους ήρωές μας για το πού έχουμε οδηγήσει την πατρίδα μας, είμαστε υπόλογοι στους νέους μας που βλέπουν να τραυματίζουμε τα φτερά τους, είμαστε υπόλογοι στις επερχόμενες γενιές για τη διασφάλιση του μέλλοντός τους σ’ αυτήν την πατρίδα.

Έργα όπως το βιβλίο του Ανδρέα Αγγελόπουλου αποτελούν φάρο και οδηγό στον πολύμορφο αγώνα που έχουμε να δώσουμε. Μέσα από αυτό οφείλουμε να αντλήσουμε το φως του ένδοξου εκείνου αγώνα, τα διδάγματα και τη δύναμη που χρειαζόμαστε στις δύσκολες μέρες που περνούμε και αυτές που έρχονται.

Έτσι θα οδηγήσουμε την Κύπρο μας, τον λαό μας εκεί που του αξίζει. Τα καταφέραμε και τότε, θα τα καταφέρουμε και σήμερα.