25/4/13

Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η κοινωνία της πληροφορίας, δηλώνει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων 25/04/2013

Στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσου Μητσόπουλου συνήλθε σήμερα η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας, υπό την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Αλέκου Μιχαηλίδη.

Ο κ. Mητσόπουλος υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος και την κοινωνία μας, λαμβανομένων υπόψη των δυσμενών οικονομικών δεδομένων. Μέσα από την κρίση, είπε, προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες επαναπροσανατολισμού των στόχων μας και θα προχωρήσουμε οργανωμένα στην υλοποίηση των όσων περιέχονται στο Σχέδιο Δράσης 2013-2015.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε επίσης ότι μέρος των 100 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αειφόρο ανάπτυξη θα διατεθεί για την κοινωνία της πληροφορίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας συζήτησε την Έκθεση Προόδου για το 2012 η οποία, αφού εγκριθεί από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, θα υποβληθεί για ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε οδηγίες ώστε να ετοιμαστεί πίνακας με συγκεκριμένα έργα προτεραιότητας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική ώστε να ετοιμαστούν οι δράσεις εν όψει της επικείμενης προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2014.

Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι για τη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει «εκ των προτέρων προϋποθέσεις» για την υλοποίηση παρεμβάσεων στα κράτη μέλη με τη συγχρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων. Οι εκ των προτέρων προϋποθέσεις έχουν εισαχθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της νέας περιόδου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων των πιο πάνω Ταμείων, μέσα από τη διασφάλιση της ύπαρξης των αναγκαίων θεσμικών και στρατηγικών ρυθμίσεων. Οι εκ των προτέρων όροι αφορούν, μεταξύ άλλων, την «Ψηφιακή Ανάπτυξη» και τα «Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς».

Η ύπαρξη της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου επιτρέπει την προσέλκυση περισσότερων κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.