21/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, χθες 21/04/201

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρχουν όραμα, συγκεκριμένες προτάσεις και προσαρμοστικότητα, έτσι ώστε να βελτιώνεται η όποια πρόταση έχει κατατεθεί για την οικονομία είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Μετά την εξαγγελία για την πρώτη δέσμη των μέτρων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, ήδη, όρισε δια στόματος του Προέδρου το πλαίσιο συνεργασίας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Ορίστηκε στη διατύπωση ότι επιδιώκουμε δημιουργική συνεργασία και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Επιμένουμε ότι αυτές οι δύσκολες ώρες είναι δύσκολες ώρες για όλους. Η Κυβέρνηση τείνει χείρα συνεργασίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θεωρεί ότι έχει τον πρώτο λόγο ως η εκλελεγμένη Κυβέρνηση, αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το κοινό καλό. Όλοι χρειάζονται. Για όλους υπάρχει θέση για συνεργασία, για όλους υπάρχει θέση προσφοράς και συνεισφοράς.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχουν διαφωνίες, και πολιτικές και ιδεολογικές, αλλά και σε επίπεδο χειρισμών. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούν οι βηματισμοί εκείνοι έτσι ώστε να κινηθεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μπροστά και μαζί. Αυτό, άλλωστε, είναι που θέλει και επιδιώκει ο ίδιος ο πολίτης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων, των κοινωνικών φορέων, όλων των πολιτών, δεν μπορεί κανείς να ανακόψει αυτή την πορεία της δημιουργικής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε ήδη ως βασικό θέμα της σύσκεψης αυτής, την ενεργειακή πολιτική. Θα βρεθεί η κατάλληλη μέρα για να γίνει αυτή η σημαντική συνεδρία και εκεί θα τεθούν τα θεμέλια για αυτή τη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για ένα τόσο μείζον θέμα για τον τόπο.

Αναφορικά με την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων, ήδη, στα Υπουργεία έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες προς το σκοπό αυτό, έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες για να διαχειριστούν λεπτομέρειες και επιμέρους ζητήματα, για να υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματος κατά Υπουργείο με στόχο την εφαρμογή και ολοκλήρωση των μέτρων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ομάδες που εργάζονται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για να διαμορφωθούν νομοτεχνικά και στην τελική τους μορφή τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές από πλευράς του ΑΚΕΛ για τα μέτρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση δεν θα μπει στο παιγνίδι της διχαστικής αντιπαράθεσης. Επιμένει στη δημιουργική συνεργασία. Αντιλαμβανόμαστε τις επιφυλάξεις και οποιεσδήποτε αντιδράσεις και διαφωνίες εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Σεβαστές οι διαφωνίες. Ο Πρόεδρος, ήδη, εξήγγειλε για το μείζον θέμα της ενεργειακής πολιτικής, σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις αρχηγών κομμάτων και σαφέστατα θα ζητηθούν απόψεις από όλα τα κόμματα. Αλλά υπήρχε η σαφής πολιτική απόφαση ότι έπρεπε αυτή τη στιγμή να υπάρξουν μέτρα κατά άμεσο τρόπο, για να τονώσουν την οικονομία, για να έχουμε καλύτερη ψυχολογία σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Και γι’ αυτό επισπεύθηκαν, και γι’ αυτό τα Υπουργεία έδρασαν κατά έντονο και συντονισμένο τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει αυτή τη στιγμή η κατάθεση των μέτρων. Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, ήδη το ανέφερε ο Πρόεδρος, όπως τα θεσμικά μέτρα, που θα εξαγγελθούν ενδεχομένως το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ εντός Μαΐου θα έχουμε την άλλη δέσμη μέτρων για την οικονομία.

Είναι ευπρόσδεκτος όποιος έχει συγκεκριμένες προτάσεις να τις υποβάλει και η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη και να τις ακούσει και ακόμη να τις υιοθετήσει. Δεν θα απορρίψουμε τίποτα που θα είναι προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας και για το κοινό καλό. Δεν λειτουργούμε ούτε με παρωπίδες ούτε με ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτή τη στιγμή προέχει η αξιόπιστη εφαρμογή αυτών που συμφωνήσαμε στη δανειακή σύμβαση. Αυτό θα είναι ενδεχομένως το κριτήριο μας για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται με την πάροδο του χρόνου. Θα τηρήσουμε με ευλάβεια και μακριά από λαϊκισμούς και ανέφικτες προτάσεις αυτό που συμφωνήσαμε για να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας ως χώρα, ως ευρωπαϊκό κράτος».

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει αναφορές του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σε σχέση με τις εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για τους όρους εντολής της Επιτροπής αυτής σε σχέση με τη χρονική περίοδο που τίθεται υπό διερεύνηση από την Επιτροπή, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Δεν υπάρχει πρόθεση αυτής της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή. Η Ερευνητική Επιτροπή έχει τέτοιες αρμοδιότητες για να δώσει ένα τελικό πόρισμα και να βοηθήσει στην εξυγίανση και την κάθαρση που χρειάζεται ο τόπος, για να κάνει τη νέα αρχή.

Σε ό,τι αφορά τη θέση για το πού εξαντλούνται τα χρονικά όρια της Επιτροπής και πού αρχίζουν, η Επιτροπή μέσα από τις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί έχει την αρμοδιότητα να φτάσει εκεί που επιθυμεί αυτή. Μην ξεχνάτε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το διορισμό των μελών της Επιτροπής όπου είπε ʽξεκινάτε από εμέναʼ. Τα υπόλοιπα είναι μια συζήτηση που δεν έχει νόημα και σκοπό».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει κάνει συνεννόηση με τις τράπεζες για να δίδουν διευκολύνσεις στους πολίτες, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος επαφής, συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών. Το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων είναι σαφής δέσμευση από τη δανειακή σύμβαση. Ενδεχομένως να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου ο ρόλος του διαμεσολαβητή τραπεζικών συναλλαγών. Ειπώθηκε από τον Πρόεδρο ότι θα πρέπει να οριστεί το συντομότερο δυνατόν αυτός ο σημαντικός παράγοντας της επόμενης περιόδου, με στόχο την αναδιαμόρφωση των δανείων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα και στην κοινωνία και σε επίπεδο τραπεζών που όλοι αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν θα θέλει να αφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάσουν στο επίπεδο που θα ʽστραγγαλίζουνʼ οποιαδήποτε προοπτική. Αντίθετα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία του, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και νομοθετικό και πολιτικό και οικονομικό κλίμα που επιτρέπει να αποδώσουμε το καλύτερο προς εξυπηρέτηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη είτε από επιμήκυνση δανείου είτε από άλλη αναδιαμόρφωση δανείου, έτσι ώστε η οικονομία να εξυπηρετείται στο σύνολο της.

Δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος του διαμεσολαβητή. Σε άλλες περιόδους και, χαρακτηριστικά, στις σκανδιναβικές χώρες τη δεκαετία του 1990, είχε διαδραματίσει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο και βοήθησε πάρα πολύ στην αναδιαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος».

Ερωτηθείς, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Μέσα από τα τρία συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ουσιαστικά υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί εργασία για οκτώ χιλιάδες άνεργους. Είναι προγράμματα που ήδη τρέχουν και απλώς κατά την άποψη μας δεν απέδωσαν και είναι αναποτελεσματικά και τώρα με αυτή τη ρύθμιση έχουμε τη δυνατότητα με τα 21 εκ. ευρώ να έχουμε έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας για άνεργους στον τομέα της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας.

Έχουμε τη δυνατότητα με ευέλικτες μορφές εργασίας για ακόμη χίλιες και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους άνεργους με 65% επιδότηση και έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από την εισαγωγή του θεσμού των stagiers, της κατάρτισης ανθρώπων που δεν έχουν μπει καν στην αγορά εργασίας έτσι ώστε με 500 ευρώ τον μήνα να καταφέρουν να καταρτιστούν με ειδικό τρόπο είτε για τον δημόσιο τομέα είτε για τους Δήμους είτε για επιχειρήσεις είτε σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία ή οπουδήποτε αλλού μπορέσουν να βρουν δουλειά για κατάρτιση. Σύνολο οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν αθροίσουμε και τη νεανική επιχειρηματικότητα θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από σχετικά προγράμματα να φτάσουμε τον αριθμό των χιλίων ατόμων τα οποία, με ευφάνταστες και καινοτόμες προτάσεις που θα αξιολογηθούν ως βιώσιμες, θα πάρουν συγκεκριμένο ποσό για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Αυτό δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στην οικονομία».

Πρόσθεσε ότι «αναπόφευκτα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα κωδικοποιηθούν ακόμη περισσότερο από τα Υπουργεία και υπάρχουν ομάδες στελεχωμένες με τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες και από τον ιδιωτικό τομέα που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπου χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει. Σαφέστατα επί του πρακτέου θα αποδειχθεί ότι κάποια θα χρειάζονται και κάποιες μικρές αναπροσαρμογές. Είμαστε εδώ για να έχουμε τη δυνατότητα της προσαρμοστικότητας. Περνάμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Αλλοίμονο αν χάσουμε την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα μας. Η αξία είναι αυτή. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται όραμα, συγκεκριμένες προτάσεις και προσαρμοστικότητα έτσι ώστε να βελτιώνεται η όποια πρόταση έχει κατατεθεί».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Εισαγγελέα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ θετικό ότι ο Υπουργός Οικονομικών συζητά με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Γενικό Εισαγγελέα με στόχο να έχουμε επιτέλους ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου».