4/4/13

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 04/04/2013


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που φέτος έχει ως θέμα την αρτηριακή υπέρταση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Αναμφισβήτητα η υπέρταση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας επειδή, εάν δεν προληφθεί και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και θάνατο. Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν συνυπάρχει με χρόνιες ασθένειες ή με συγκεκριμένους προσδιοριστές όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλατιού στη διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επικεντρώνεται στην υπέρταση. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως παρουσιάζει υπέρταση. Η υπέρταση προκαλεί το 50% των συνολικών θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο. Θεωρείται άμεσα υπεύθυνη για 7,5 εκατομμύρια θανάτους, ποσοστό που αντιστοιχεί με το 13% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως.

Ο απώτερος στόχος, λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του 2013 είναι να μειωθούν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δική μας συλλογική και ατομική προσπάθεια. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος αποτελούν τα κλειδιά για την πρόληψη. Αυτό τον τρόπο και τη στάση ζωής πρέπει να υιοθετήσουμε, και τα μέτρα αυτά πρέπει να λαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από τη γέννηση μέχρι και τη γήρανση.

Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει τα πιο σύγχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει επίσης προχωρήσει σε σειρά δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της ενημέρωσης, πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην έκδοση και διάθεση έντυπου υλικού σχετικά με την υπέρταση. Σε συνεργασία με τις Ιατρικές και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, τις Ιατρικές Εταιρείες Υπέρτασης και Παθολογίας, τη Νεφρολογική και Καρδιολογική Εταιρεία, τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει διοργανώσει εκπαιδευτική ημερίδα των επαγγελματιών υγείας με θέμα την υπέρταση.

Επίσης στο πλαίσιο της σχολιατρικής θα γίνει ευαισθητοποίηση των μαθητών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης σε παγκύπρια κλίμακα. Οι δε υγειονομικές υπηρεσίες έχουν οργανώσει διαλέξεις στη Σχολή Ενηλίκων Καταναλωτών, με θέμα «Σήμανση τροφίμων και η περιεκτικότητά τους σε αλάτι».

Παράλληλα γιατροί και νοσηλευτές σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία στελεχώνουν περίπτερα που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και προσφέρουν δωρεάν έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι μπορούμε να νικήσουμε την υπέρταση και τις συνέπειές της και έχουμε τον τρόπο, αρκεί να το θέλουμε.