4/4/13

Μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία 04/04/2013


Τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία γνωστοποίησε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας, η Πρώτη Ιατρική Λειτουργός δρ Όλγα Καλακούτα.
Το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε η δρ Καλακούτα, είναι σε φάση ολοκλήρωσης κειμένου πολιτικής για μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία μέσω της λήψης στοχευμένων μέτρων από τα διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού.
Σε πρώτο στάδιο, όπως ανέφερε, θα προωθηθεί η υλοποίηση μέτρων που αφορούν σε:
(α) Παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής ανταπόκρισης προς τα άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. (β) Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά σχολικής ηλικίας, ηλικιωμένοι). (γ) Ενημέρωση-εκπαίδευση και ενδυνάμωση του ατόμου σχετικά με θέματα υγείας. (δ) Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (Φυματίωση, Λοίμωξη AIDS/ Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα). (ε) Περαιτέρω εντατικοποίηση προγραμμάτων προαγωγής του επιπέδου στοματικής υγείας των παιδιών. (στ) Ενίσχυση της δράσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά τις ψυχοτρόπες ουσίες στα πλαίσια της σχετικής Στρατηγικής. (ζ) Διασφάλιση υγιούς περιβάλλοντος και ασφαλών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών.
Η δρ Καλακούτα ανέφερε δε πως έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής ανταπόκρισης προς τα άτομα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Το μέτρο υλοποιείται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αφορά σε:
(α) Ψυχολογική βοήθεια από τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που απασχολούνται σε όλα τα αστικά κέντρα υγείας ή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, προς όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με συναισθηματικά/ ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η ανταπόκριση στα σχετικά αιτήματα για ψυχολογική στήριξη και βοήθεια θα είναι άμεση και δεν θα ακολουθείται η πάγια τακτική εγγραφής του αιτήματος σε λίστα αναμονής. Η Υπηρεσία αρχίζει να προσφέρεται από σήμερα.
(β) Λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής άμεσης ανταπόκρισης με στόχο την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση, κατά την οξεία φάση εμφάνισης των ψυχολογικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο με στόχο την άμεση ψυχολογική στήριξη, την κατάλυση των μαζικών συναισθημάτων άγχους και μελαγχολίας και στην πορεία, την προώθηση και ανάληψη του αιτήματος ψυχολογικής βοήθειας από τα αστικά κέντρα υγείας. Η λειτουργία της εν λόγω γραμμής θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013.