4/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ημερίδα «Χρηματοδοτικά Προγράμματα στον τομέα του Περιβάλλοντος», στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών 04/04/2013

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην ενημερωτική ημερίδα για τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα που καλύπτουν τον τομέα του Περιβάλλοντος, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Υπηρεσία Ενέργειας και το Τμήμα Γεωργίας.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο, ιδίως σε ένα τομέα όπως το περιβάλλον, που παραδοσιακά δεν τυγχάνει της δέουσας σημασίας, αφού δεν θεωρείται ως αναπτυξιακός, με την έννοια την οποία όλοι καταλαβαίναμε μέχρι πολύ πρόσφατα.

Σε μια εποχή όπου οι υφιστάμενες και αναδυόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η χρηματική στήριξη που παραχωρείται στα κράτη μέλη μέσω των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων παρέχει τη δυνατότητα λήψης κατάλληλων μέτρων πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.

Στην ΕΕ υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες μέσα από τις οποίες η Κύπρος θα ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθεί, έστω και μερικώς, για την προώθηση των περιβαλλοντικών της στόχων. Για την επίτευξη όμως του στόχου αυτού είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάχυση της πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να είναι δυνατή η κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων, που προέρχονται πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ακαδημαϊκό τομέα.

Δεύτερο σημαντικότατο στοιχείο είναι οι προτάσεις οι οποίες υποβάλλονται να επικεντρώνονται στους τομείς που έχουμε, ως κράτος, αδυναμίες ώστε τόσο οι δαπάνες όσο και οι προσπάθειες που καταβάλλονται να τυγχάνουν πλήρους αξιοποίησης, επιλύοντας ή συνδράμοντας ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι απαραίτητη η εφαρμογή διαδικασιών αλληλοενημέρωσης μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και των ενδιαφερομένων, ώστε από τη μια τα προτεινόμενα έργα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τόπου και από την άλλη να δίδεται η ευκαιρία να ανταλλάσσονται έγκαιρα απόψεις και εισηγήσεις. Με άλλα λόγια η επιτυχία βασίζεται αποκλειστικά στη συλλογική εργασία, η οποία τις μέρες που διανύουμε είναι πιο σημαντική από πότε.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που, σήμερα, βλέπω αυτή την ανάγκη για συλλογικότητα να μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από αυτή την ημερίδα, στην οποία μετέχουν όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες που χειρίζονται χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μόνο με την οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά που σήμερα ζητά από όλους ο τόπος μας. Πιστεύω ότι οι εκλεκτοί εισηγητές της ημερίδας, με τη μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση τους, θα προσφέρουν σε όλους χρήσιμη και ολοκληρωμένη ενημέρωση με απώτερο σκοπό την αύξηση τόσο του αριθμού υποβολής προτάσεων όσο και του ποσοστού επιτυχίας και χρηματοδότησης τους.

Η μέγιστη προώθηση των δράσεων για εφαρμογή της Κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας προϋποθέτει ορθό σχεδιασμό, συνεχή προσπάθεια και την απόλυτη συνεργασία όλων μας. Οι προϋποθέσεις αυτές υπάρχουν, όπως επίσης και η πολιτική βούληση. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι αισιόδοξος ότι η επιτυχία σε χρηματοδοτούμενα έργα θα αυξηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.