14/3/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 28ο Τακτικό Ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μου να απευθύνω χαιρετισμό στο Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Ιδιαίτερα γιατί η πρόσκληση προέρχεται από ένα Σύνδεσμο τα μέλη του οποίου διακρίνονται όχι μόνο για την κοινωνική προσφορά τους αλλά και για το ζήλο και το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη σωτηρία της πατρίδας και γενικά για τα εθνικά μας θέματα.

Θα ήθελα να εκφράσω προς όλους εσάς τις θερμές ευχαριστίες μου για τις πολύτιμες και ανιδιοτελείς υπηρεσίες που προσφέρετε για χρόνια ως κληρωτοί και έπειτα ως έφεδροι στην άμυνα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Στις σημερινές πολύ δύσκολες στιγμές για τη φυσική και εθνική επιβίωσή μας, η μνήμη όλων μας υποχρεωτικά γυρίζει πίσω. Πέρασαν ήδη 39 χρόνια από τις τραγικές ημέρες της τουρκικής εισβολής. Μαύρες οι ημέρες του 1974 για την Κύπρο. Δραματικές για όσους τις έζησαν. Οι έφεδροι καταδρομείς έχουν γραφτεί με μεγάλα γράμματα στις χρυσές δέλτους της ιστορίας μας και έχουν ταυτιστεί με τον πατριωτισμό, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει μια μόνιμη και σταθερή απειλή προερχόμενη από την Τουρκία, η οποία αφενός κατέχει από το 1974 το 37% του εδάφους και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται άκαμπτη στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή και η δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου ευρωπαϊκού κράτους, που δεν θα επιτρέπει σε κανένα να αμφισβητεί τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη ιθαγένεια, είναι στόχος και σκοπός μας.

Εμείς, ενωμένοι οφείλουμε να δώσουμε, συλλογικά και ομόθυμα, τη μάχη για τη διασφάλιση των δίκαιων στόχων μας. Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία. Είναι όρος επιβίωσης. Πρέπει να αφήσουμε τον διχασμό στο παρελθόν. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Προχωρούν μπροστά μέσα από τον διάλογο, τη σύνθεση θέσεων και ιδεών, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση. Και εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα εκτός από τη συνεννόηση, τη συλλογικότητα, την ενότητα.

Είναι η ώρα της ευθύνης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αξιοπιστία μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και μήνυμα αισιοδοξίας στον λαό μας.

Φίλοι μου,

Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη και οι συνθήκες πιεστικές. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, η σκληρή δουλειά, η ενότητα και η συλλογικότητα θα μας οδηγήσει στην πόρτα εξόδου από την σημερινή κατάσταση.

Θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεσμευόμαστε, όμως, να αναλώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να ξαναφέρουμε αυτόν τον τόπο εκεί που του αξίζει. Να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας υπερηφάνεια και να ξαναδώσουμε στην πατρίδα και στον λαό μας την ελπίδα και την προοπτική. Γιατί περάσαμε και δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία μας και μπορέσαμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να μεγαλουργήσουμε.

Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά τραχύς και δύσβατος. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες. Θα εργαστούμε όμως σκληρά. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε άμεσες λύσεις. Υπάρχουν, όμως, πολιτικές που θα χρειαστούν κάποια περίοδο χρόνου να αποδώσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα έχω την κατανόηση την δική σας και ολόκληρου του λαού μας.

Η μέχρι σήμερα συμβολή του Συνδέσμου και η ενεργός σας δράση προσέφερε στον τόπο μας πολλά και θεωρώ δεδομένη την μελλοντική σας προσφορά. Η πορεία σας έχει αποδείξει ότι η συνεισφορά σας είναι πολύτιμη και γι’ αυτό θα ήθελα, για ακόμη μια φορά, να εκφράσω την εκτίμησή μου και συμπαράσταση στο έργο του Συνδέσμου σας.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 28ου ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου και αξιοποίηση των συμπερασμάτων τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την κοινωνία των πολιτών.

Είμαι πεπεισμένος πως με ενότητα θα επιτύχουμε ό,τι είναι καλύτερο για την πατρίδα μας.