14/3/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 14/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Μαρτίου, είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Schulz προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.


Ο κ. Schulz ανέφερε: «Είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γνωριζόμαστε πολύ καλά εδώ και πολύ καιρό. Του έχω διαβιβάσει και επίσημα τα συγχαρητήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή του.

Σήμερα, και προσωπικά, για ακόμα μια φορά: Τα θερμά μου συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε, για την εκλογή σας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εύχεται τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία για την Προεδρία σας και για τη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας καλωσορίζει θερμά στην πρώτη σας επίσκεψη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχει γίνει πολύ εντατική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Αναστασιάδη για την κατάσταση στη χώρα. Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απολύτως σαφής: Η Κύπρος αξίζει της ίδιας μεταχείρισης σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως και άλλες χώρες στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Αυτή είναι η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλει και αυτό σε οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να στηρίξουμε την Κύπρο ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Συζητήσαμε για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί απόψε στη βάση των προτάσεων του Herman Van Rompuy. Μιλήσαμε για την απόρριψη του προσχεδίου του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, και συζητήσαμε ποιο είδος διαπραγματεύσεων έχουμε μπροστά μας, πού βρίσκονται οι πιθανοί συμβιβασμοί, τι θα μπορούσαν - και οι δυο πλευρές, η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - να κάνουν για να συμβάλουν σε μια δίκαιη συμφωνία στο τέλος των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισα όμως, ότι ένας όρος που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι υπό διαπραγμάτευση: Χρειαζόμαστε έναν ισοζυγισμένο προϋπολογισμό για το 2013 γιατί αν δεν έχουμε ισοζύγιο του ελλείμματος θα θέσουμε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο βασίζεται σε λάθος στοιχεία. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε.

Αυτά είπα στον Πρόεδρο. Για ακόμα μια φορά, κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησής σας και του Κοινοβουλίου μας στη βάση της πολύχρονης φιλίας μας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του o Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Πρέπει να πω ότι ήταν μια από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συναντήσεις που είχαμε από τότε που ανέλαβα την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας γι’ αυτά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει σε ό,τι αφορά τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Είχαμε, όπως ανέφερε ήδη ο Πρόεδρος Schultz, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, στην οικονομική κρίση.

Αυτό που έχω επαναδιαβεβαιώσει τον Πρόεδρο, πρώτον όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι ότι προσβλέπουμε στο να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πολύ πιο εποικοδομητικοί στο εγγύς μέλλον, όταν θα είμαστε έτοιμοι, διότι τώρα αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση.

Δεύτερον, εργαζόμαστε για επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες με την Τρόικα για να συνομολογήσουμε το Μνημόνιο Συναντίληψης και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλους τους όρους στους οποίους θα συμφωνήσουμε. Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».