17/2/13

ΚΥΠΕ - Ηβη Μιτσίδου Phillips - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 17/02/2013

ΚΥΠΕ - Ηβη Μιτσίδου Phillips - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 17/02/2013

1. Διεξάγονται σήμερα οι 12ες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν την Προεδρία είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

2. Στις 07:00 άνοιξαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία και άρχισε κανονικά η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής. Η ψηφοφορία, αναφέρει, διεξάγεται ομαλά και επικρατεί παντού απόλυτη τάξη και ηρεμία. Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12.00 μ.μ και μετά από διακοπή μιας ώρας θα επαναρχίσει η ώρα 1.00 μ.μ. και θα λήξει τελικά στις 6.00 μ.μ.
3. Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα για 545.491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 βρίσκονται στον κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 18:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα. 4. Στο 4,90% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) υποχώρησε το 2012 δημοσιονομικό έλλειμμα, από 6,05% το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στον επαναδιορισμό ερευνώντων λειτουργών για έναρξη από την αρχή των δύο ερευνών της που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, μετά την προσφυγή στο δικαστήριο της Τράπεζας που ζητούσε την ακύρωση των πορισμάτων, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή. 6. Πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κοινή συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκου Δημητριάδη με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με θέματα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Pimco, μεταξύ των οποίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στην ΚΤ, συγκάλεσε ο ίδιος κ. Δημητριάδης. Στη συνάντηση δεν θα συμμετέχουν οι ηγεσίες των τραπεζών.
7. Την αφετηρία μιας νέας περιόδου στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν το Σάββατο στην Άγκυρα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αναφέρθηκαν στην προετοιμασία που γίνεται για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και κατά το οποίο, όπως είπαν, αναμένεται να υπογραφεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών. 8. Εμπειρογνώμονες από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μελετούν τι επιπτώσεις θα υπάρξουν αν η Κύπρος δεν λάβει πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», το Σάββατο. Η επίσης γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ωστόσο, γράφει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού τομέα μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από την αρχική εκτίμηση των €10 δισ.
9. Με γοργούς ρυθμούς και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση στρέφονται οι εξετάσεις της Αστυνομίας όσον αφορά στην υπόθεση απαγωγής νηπίου την Παρασκευή, στον Ύψωνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννη Σωτηριάδη. 10. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την έκκλησή του να δικαστεί ο Πρόεδρος της Συρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις ενέργειες των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στους 22 μήνες των μαχών, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 70.000 άνθρωποι. Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΗΜΑ/ΓΒΑ)