28/2/13

Βιογραφικό Σημείωμα ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Επίτροπος Περιβάλλοντος

Η Ιωάννα Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962.

Είναι Βιολόγος – Οινοποιός, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Marketing από το Mediterranean Institute of Management (1979 – 1985). Δημιούργησε την εταιρεία Ι.Π. Γαία Οινοτεχνική Λτδ Αγίου Αμβροσίου Λεμεσού.

Βιοκαλλιεργεί τους αμπελώνες της από το 1986. Το πρώτο βιοκαλλιεργούμενο κτήμα της Κύπρου υπήρξε ο δικός της αμπελώνας από τα σταφύλια του οποίου παρήχθη το πρώτο βιολογικό κυπριακό κρασί.

Είναι μέλος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών-Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).

Είναι ενεργό μέλος περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων από τα φοιτητικά της χρόνια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, τον εναλλακτικό τουρισμό, την υγιεινή διατροφή και την παραγωγή και προώθηση βιολογικών και τοπικών προϊόντων.

Σημαντική δράση είχε και στην προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ήταν υποψήφια Βουλευτής Λεμεσού στις Βουλευτικές Εκλογές 1996, 2001, 2006 και 2011 και υποψήφια Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές 2004 και 2009. Τον Μάρτιο 2009 εκλέγηκε Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Έχει μια κόρη, τη Σαλώμη Γιάλλουρου – νομικό.