22/2/13

Δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου 22/02/2013

Παρακολουθώ από χθες τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περί πιέσεων Υπουργού προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποδέσμευση €37 εκατομμύριων που, όπως ισχυρίστηκε, αφορούν αποκλειστικά αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων προς Τουρκοκύπριους που έγιναν μόλις πριν ένα χρόνο.

Οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Νεοφύτου, έγιναν από το Υπουργείο Εμπορίου και αφορούν την ανέγερση του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, δηλαδή το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. θα πρέπει να απαντήσει πρώτα το αυτονόητο: Συμφωνεί ή όχι με αυτό το ζωτικής σημασίας έργο υποδομής που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου; Αν συμφωνεί, οι σκοπιμότητες της δήλωσής του αφήνονται στην κρίση του κάθε πολίτη.

Η ίδια η δήλωση όμως περιέχει και δυο αναλήθειες.

Πρώτον, σκόπιμα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων τη στιγμή που ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. γνωρίζει πολύ καλά ότι η όποια αποζημίωση δεν θα δοθεί στους ιδιοκτήτες, αλλά θα κατατεθεί στο Ταμείο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με μόνο στόχο να διασφαλιστεί το τόσο σημαντικό αυτό έργο.

Δεύτερον, η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση δεν έγινε μόλις πριν ένα χρόνο. Η γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης έγινε τον Φεβρουάριο του 2003 όταν ο κ. Νεοφύτου ήταν ακόμα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που πήρε τη σχετική απόφαση.

Βρισκόμαστε προς το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας με την ανάπτυξη ως κυρίαρχο σύνθημα όλων των υποψηφίων. Ο τόπος μας έχει ανάγκη τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης το συντομότερο δυνατό και είναι απαράδεκτο αυτές οι συνθήκες να τορπιλίζονται στον βωμό της προεκλογικής περιόδου.

Κάθε προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από συνθήματα για τα οποία ο καθένας οφείλει να εργαστεί για να τα κάνει πραγματικότητα. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είχαμε συνθήματα περί ανάπτυξης αλλά και συνθήματα περί καμένης γης. Ας μην εργαζόμαστε εργολαβικά για να δημιουργήσουμε καμένη γη.