22/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, στη Λευκωσία 22/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), που πραγματοποιείται για την εκλογή των τριών από τα εννέα μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου, η θητεία του οποίου λήγει στις 23 Φεβρουαρίου 2013. Σύμφωνα με τους περί Διατήρησης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών Νόμους, τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχονται από τα Μέλη του ΚΟΔΑΠ, δηλαδή τις εταιρείες που εισάγουν πετρελαιοειδή.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Οργανισμός σας έχει επιφορτιστεί με το σημαντικό καθήκον της διαχείρισης των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και με τέτοιο τρόπο, ώστε σε περίπτωση ελλείψεων σε πετρελαιοειδή και ενέργεια στη Δημοκρατία, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να μπορεί να αποδεσμεύει ποσότητες αποθεμάτων. Ο στόχος φυσικά είναι η αποφυγή προβλημάτων στην οικονομία μας και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα.

Όπως είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε, ο ΚΟΔΑΠ, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα 208 χιλιάδες μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών τα οποία είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών στη Λάρνακα και στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων Ελληνικά Πετρέλαια και Μότορ Όιλ στην Ελλάδα. Το δε υπόλοιπο μέρος της υποχρέωσης καλύπτεται με τα λειτουργικά αποθέματα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και με ενοικιαζόμενα αποθέματα στο εξωτερικό.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Οργανισμός σας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με δύο προκλήσεις: τη συμμετοχή του στο τερματικό πετρελαιοειδών στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, όπου και θα διατηρούνται όλα τα εθνικά αποθέματα, καθώς και την εναρμόνιση με τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών, που προσαρμόζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υποχρεώσεων διατήρησης αποθεμάτων και τη μεθοδολογία υπολογισμού των διατηρούμενων αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, ώστε να προσεγγίσουν τις μεθοδολογίες που εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Όσον αφορά στη δεύτερη αυτή πρόκληση, σας διαβεβαιώνω ότι ο ΚΟΔΑΠ και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βρίσκονται σήμερα σε συνεχή συνεργασία για την ομαλή μετάβαση από την υφιστάμενη στη νέα κατάσταση που καθορίζει η Οδηγία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για συγκράτηση του κόστους διατήρησης αποθεμάτων στα σημερινά επίπεδα.

Για την πρώτη πρόκληση, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ επίσης εν συντομία στις προσπάθειες που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καταβάλλουμε για την προώθηση του έργου του τερματικού πετρελαιοειδών στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, έτσι ώστε όλα τα στρατηγικά αποθέματα να διατηρούνται εκεί. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη προβεί σε πρόσκληση διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στρατηγικού συνεργάτη για τη σύσταση κοινοπραξίας με τους ΚΟΔΑΠ, ΑΗΚ και ΚΕΤΑΠ, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού πετρελαιοειδών. Η αξιολόγηση των περιεκτικών προτάσεων που λήφθηκαν κατέταξε πρώτη την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία VOPAK, με την οποία η Διαπραγματευτική Ομάδα άρχισε και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις. Ευελπιστούμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν σύντομα, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής για τον τόπο μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν έχω σκοπό να σας κουράσω περισσότερο. Κλείνοντας, θα ήθελα απλά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΑΠ για την πρόσκληση στη σημερινή Έκτακτη Γενική σας Συνέλευση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.