22/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο 22/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τα 43 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και την έναρξη των εκδηλώσεων του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο. Από την υπογραφή της ίδρυσης του παγκόσμιου αυτού Οργανισμού στις 20 Μαρτίου 1970 μέχρι σήμερα τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου έχουν επεκταθεί και έχουν συμπεριλάβει λαούς και έθνη από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας αριθμεί σήμερα 77 κράτη και κυβερνήσεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικά έναν πληθυσμό 890 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα γαλλικά. Σε έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του τον διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006, συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου αυτής με εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου από κοινού με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών του Οργανισμού που εδρεύουν στην Κύπρο. Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Τα γαλλικά είναι ευκαιρία για τους νέους : Οι νέοι είναι ευκαιρία για τα γαλλικά». Οι μαθητές μας της μέσης εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν με τρόπο απίστευτα αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον σχολικό διαγωνισμό ο οποίος είχε ως θέμα τη δημιουργία αφίσας που να αποτυπώνει τρεις από τις αξίες της Γαλλοφωνίας και τη γραπτή εξήγηση του σκεπτικού και των λόγων της συγκεκριμένης επιλογής. Σας προσκαλώ να επισκεφθείτε και να δείτε τα έργα των παιδιών το απόγευμα της απονομής των βραβείων στις 20 Μαρτίου, στην Καστελλιώτισσα. Θα έχετε τη χαρά να δείτε ότι το μέλλον της Γαλλοφωνίας βρίσκεται πράγματι στα χέρια των νέων και ότι το δικό μας καθήκον είναι να τους μεταδώσουμε αυτές τις πανανθρώπινες αξίες που μεταφέρει η Γαλλοφωνία στην ανθρωπότητα, τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της συνύπαρξης, του σεβασμού και πολλών άλλων.

Η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο κατέχει ιδιαίτερη θέση στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα διότι σηματοδοτεί ένα πολύτιμο άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο. Ένα άνοιγμα που επιτρέπει την έναρξη και την ενδυνάμωση του διαλόγου με άλλες χώρες και πολιτισμούς.

Μια άλλη απόδειξη αποτελεί επίσης η πρόσφατη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου, ενός μέρους κοινών αξιών όπου υπερέχει η εκπαίδευση και η βαθιά ανάγκη προσανατολισμού προς την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, κινηματογράφο, μουσική, διαλέξεις, έκθεση βιβλίου και λογοτεχνία. Αρχίζουν την 1η Μαρτίου με τα εγκαίνια του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και έχουν διάρκεια μέχρι τις αρχές Απριλίου. Η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Στα προγράμματα που σας έχουν δοθεί αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τόσο τις εκδηλώσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχουν ελεύθερη είσοδο, όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει τον προσεχή Σεπτέμβριο, για δεύτερη φορά, στους 7ους Αγώνες Γαλλοφωνίας (Αθλητικούς και Πολιτιστικούς), οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νίκαια της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους προκριματικούς πολιτιστικούς αγώνες επιλέχθηκαν πέντε καλλιτέχνες από την Κύπρο να διαγωνιστούν στο τραγούδι, στην εγκατάσταση, στη ζωγραφική, στη φωτογραφία και στον χορό. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, εξάλλου, είναι έτοιμος να δώσει τα ονόματα των αθλητών μας οι οποίοι θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Επιτρέψετέ μου, κλείνοντας, να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας και να ολοκληρώσω με τα τελευταία λόγια του μηνύματος του Γενικού Γραμματέα της Γαλλοφωνίας Αμντύ Ντιούφ: «Εύχομαι, αυτή η Παγκόσμια Μέρα της Γαλλοφωνίας να δώσει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη γαλλική γλώσσα, να την τραγουδήσουμε με κέφι, να την μιλήσουμε στην καθημερινότητά μας, να την απαγγείλουμε σε όλο της το μεγαλείο» .