10/2/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 10/02/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 10/02/2013
1. Η Κύπρος έχει πετύχει ένα πολύ κάλο αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, από καθαρός συνεισφορέας, θα γίνει ουσιαστικά καθαρός αποδέκτης της βοήθειας της ΕΕ.

2. Παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, παραγόντων της περιοχής και άλλων αξιωματούχων έγινε το Σάββατο η κατάθεση του θεμέλιου λίθου  του έργου "Cyprus Limni Resort" στην περιοχή Λίμνη της Πόλεως Χρυσοχούς. «Έργα ανάπτυξης όπως αυτό ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της Κυβέρνησης για αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
3. Η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου απέρριψε τις δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη περί πολιτικών σκοπιμοτήτων σε ότι αφορά την ανάθεση μελέτης για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον οίκο PIMCO.
4. O Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχτεί επισκέψεις από ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα ή από διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού εγκλήματος, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί επισκέψεις ή επιθεωρήσεις από ιδιωτικές εταιρείες.
5. H Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Eurogroup και σε εκδήλωση προς τιμή του απερχόμενου Προέδρου Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις Βρυξέλλες μεταβαίνει επίσης και η ομάδα του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κύπρο, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
6. Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας, οι εχθροί της ελευθερίας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. Σε επιμνημόσυνο λόγο σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Στεφανίδη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου - Μετόχι Κύκκου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια.
7. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα λειτουργήσει πολύ διαφορετικά ως Πρόεδρος, με ανοιχτά μυαλά και χωρίς δογματισμούς και εμμονές, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης. Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να πει ποιοι θα τον πλαισιώσουν, σε περίπτωση εκλογής του, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει το «ενώνουμε δυνάμεις». Ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να ικανοποιεί ξένα κέντρα αποφάσεων σε βασικά ζητήματα, όπως το μνημόνιο, "για να είναι αρεστός σε κάποιους ξένους αντί να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δικαιώματα", δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.
8. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για υποστήριξη του κατασκευαστικού τομέα είναι πολυδιάστατη, ανέφερε η Υπουργός, Ελένη Μαύρου, μιλώντας το Σάββατο στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, στη Λευκωσία, ενώ έφερε ως παράδειγμα την πολιτική για έκδοση αδειών μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών, με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως είπε, κυρίως στην επαρχία Πάφου.
9. Ένας 38χρονος Ελληνοκύπριος και μία 19χρονη από τη Βουλγαρία συνελήφθηκαν το Σάββατο από την Αστυνομία σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις αντιγραφής δεδομένων πιστωτικών καρτών από υποκατάστημα Τράπεζας στη Λάρνακα και χρήσης των καρτών αυτών στη Δομινικανή Δημοκρατία. Από τη χρήση των συγκεκριμένων καρτών άγνωστοι κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την Αστυνομία.
10. Η ομάδα του Παραλιμνίου νίκησε χθες στο ΓΣΠ με 3-2 τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η αγωνιστική συνεχίζεται σήμερα με τέσσερις αναμετρήσεις. Στις 17:00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Απόλλωνας – Αλκή και Εθνικός Άχνας – ΑΕΛ και στις 18:00 αρχίζουν οι αγώνες Ομόνοια – Δόξα και Νέα Σαλαμίνα – Ανόρθωση.
 (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΚΕ)