9/2/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του έργου ανάπτυξης του Ομίλου Σιακόλα στην περιοχή Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς 09/02/2013

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ικανοποίηση που αποδέχθηκα να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση. Μαζευτήκαμε εδώ για να καταθέσουμε τον θεμέλιο λίθο αυτού του μεγαλεπήβολου έργου το οποίο ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο την όμορφη αυτή γωνιά του τόπου μας.

Το μεταλλείο της Λίμνης έχει συνδέσει το όνομα του με την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Τα μεταλλεία εξόρυξης του χαλκού στην Κύπρο αποτελούν σημαντικές περιοχές μεταλλευτικής κληρονομιάς. Αποτέλεσαν στο παρελθόν χώρους διεκδίκησης σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία οι εργαζόμενοι της Κύπρου απολαμβάνουν μέχρι και σήμερα.

Με την πάροδο του χρόνου και την εγκατάλειψη της μεταλλευτικής δραστηριότητας οι χώροι αυτοί πέρασαν στην κατηγορία των ιστορικών μεταλλείων. Οι χώροι αυτοί έχουν παραμείνει ανεκμετάλλευτοι και σε πολλές περιπτώσεις συνιστούσαν σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή. Η απόφαση του Ομίλου Σιακόλα να αγοράσει τη γη αυτή στα μέσα του 1983 αποτελεί απτό δείγμα επιχειρηματικής προνοητικότητας. Σήμερα μετά την πάροδο αρκετών χρόνων ένας μακροπρόθεσμος στόχος ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποσκοπεί στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλής στάθμης οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πολύ καλό τουριστικό προορισμό της Μεσογείου. Θα τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα σε γήπεδα γκολφ υψηλών διεθνών προδιαγραφών.

Η ανάπτυξη αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία δυο γηπέδων γκολφ στη βάση διεθνών προδιαγραφών και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου αυτού είναι η μετατροπή μιας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης μεταλλευτικής περιοχής σε μια τουριστική και οικιστική περιοχή η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα είναι ενεργειακά βιώσιμες με τη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής. Σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνει αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου που γειτνιάζει με την περιοχή της ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι για την απορρύπανση της περιοχής από τα τέλματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας έχουν μέχρι στιγμής δαπανηθεί γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Ο τόπος μας περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει το παγκόσμιο. Στην περίπτωση της Κύπρου η έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία μας έφερε στην πολύ δυσχερή θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι πολιτικές της λιτότητας που βιώνουν ήδη οι λαοί της Ευρώπης δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης.

Είναι γι’ αυτό που έργα όπως αυτό εδώ στη Λίμνη είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία. Έργα ανάπτυξης όπως αυτό ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην κυπριακή οικονομία. Η παρούσα διακυβέρνηση έχει πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο μας. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο τομέας του τουρισμού διέπεται από θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Η σημαντική αύξηση στον τομέα του τουρισμού δεν ήρθε τυχαία. Στηρίχτηκε κύρια από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και το άνοιγμα νέων αγορών όπως της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι κυβερνητικές ενέργειες και οι επιτυχίες στον τουρισμό έδωσαν οξυγόνο στην κυπριακή οικονομία και απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ο έντονος ανταγωνισμός που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και λήψη μέτρων για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε υλοποιήσει σειρά αποφάσεων όπως είναι η επέκταση των αεροπορικών συνδέσεων με νέους προορισμούς, η απλοποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από την κατασκευή σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, και αναφέρομαι εδώ στις μαρίνες καθώς και στα γήπεδα γκολφ.

Συνεχίζουμε με τις προσπάθειες για δημιουργία μιας πολυεπίπεδης εμπειρίας για τους επισκέπτες. Μεταξύ άλλων, θεωρούμε ότι ο βιωματικός τουρισμός και η φιλοξενία εμπειριών μπορεί να καταστούν τα πλέον σημαντικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για βελτίωση της εθνικής τουριστικής αξίας.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς. Με το έργο αυτό θα δημιουργηθούν στην περιοχή νέες θέσεις εργασίας και πολλές παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στήριξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς υπήρξε ένα από τα βασικά κριτήρια των δικών μας προσπαθειών για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω να συγχαρώ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που παρά τον φόρτο εργασίας λόγω της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν όλες τις συντονισμένες ενέργειες έτσι ώστε να τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, σε ικανοποιητικά χρονικά πλαίσια.

Εύχομαι, τέλος, στον Όμιλο Σιακόλα όπως φέρει σε πέρας τον μεγαλεπήβολο αυτό στόχο. Είμαι πεπεισμένος ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν της. Φυσικά είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Με τις σκέψεις αυτές καταθέτω τον θεμέλιο λίθο του έργου και εύχομαι καλές επιτυχίες.