10/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 10/02/2013

Όλοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εντοπίζουν, το δηλώνουν και το λένε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η κρίση του τραπεζικού τομέα, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, χθες το απόγευμα, στη Λεμεσό, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη περί πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από την ανάθεση μελέτης στη PIMCO και πως αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει να γίνει έρευνα για το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης αν εκλεγεί Πρόεδρος θα τα κάνει όλα. Οι διάφορες διακηρύξεις προεκλογικά, δεν μετρούν, ειδικά όταν υπάρχει μια προϊστορία που λέει ότι οι πολιτικές της Τρόικας εκφράζουν πλήρως τον κ. Αναστασιάδη και το κόμμα του, όπως και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων - που τώρα θυμήθηκε ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων - όταν πρόσφατα μιλούσε για ιδιωτικοποιήσεις τριών συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών. Αυτούς τους οργανισμούς που προσπαθούμε να περισώσουμε δηλαδή την Αρχή Λιμένων, την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ.

Τα λεγόμενα είναι εκεί, τα γραπτά είναι εκεί και μένουν. Ασχέτως αν ο κ. Αναστασιάδης έχει μεταλλάξει τις θέσεις του προεκλογικά για να ξεγελάσει και να υφαρπάξει την ψήφο του λαού.

Σε ό,τι αφορά τη PIMCO δεν υπάρχει καμιά σκοπιμότητα από μέρους της Κυβέρνησης να ʽφουσκώσειʼ, όπως λέει ο κ. Αναστασιάδης, τους λογαριασμούς των τραπεζών. Ολοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εντοπίζουν, το δηλώνουν και το λένε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η κρίση του τραπεζικού τομέα. Το είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λέει το Συμβούλιο της ΕΕ, το λέει ο επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που ήρθε στην Κύπρο, το είπε πρόσφατα η Royal Bank of Scotland.

Ο κ. Αναστασιάδης επειδή θέλει τα πάντα να τα ρίχνει στην Κυβέρνηση προσπαθεί να διαψεύσει την πραγματικότητα και να τα φορτώσει στην Κυβέρνηση. Ξέρετε, όμως, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της προσέγγισης; Με αυτό τον τρόπο αδυνατίζει η προσπάθεια της Κύπρου να τύχει της αλληλεγγύης από την Ευρώπη, διότι η Κύπρος είναι πρώτιστα θύμα ευρωπαϊκής απόφασης και ιδιαίτερα (της απόφασης) για την απομείωση του ελληνικού χρέους που τελικά κόστισε στην Κύπρο πολλά δισεκατομμύρια, ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. Ας μην συσκοτίζει, λοιπόν, τα πράγματα ο κ. Αναστασιάδης, μια συσκότιση που αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ας σταματήσει να λέει ψέματα αναφορικά με την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο.

Η Κύπρος δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη δεινή θέση αν δεν υπήρχε το τραπεζικό πρόβλημα αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία».