9/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για δεντροφύτευση στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας 09/02/2013

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας για τη δεντροφύτευση εδώ στην ωραία κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας. Η πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για επέκταση και ενδυνάμωση του πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας αποτελεί έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον. Παράλληλα, η δημιουργία ενός ακόμη πράσινου πνεύμονα θα συμβάλει και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της κοινότητας για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι το παράδειγμα σας θα ακολουθήσουν και άλλοι. Όλοι είμαστε γνώστες της αξίας του πρασίνου και αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για προστασία και επέκταση του. Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται κάτω από την απειλή των κλιματικών αλλαγών οι οποίες επηρεάζουν ποικιλοτρόπως και το νησί μας με την αύξηση της συχνότητας της ανομβρίας και των ψηλών θερμοκρασιών.
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν αρνητικά και τα δασικά οικοσυστήματα του τόπου μας. Ήδη έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένες ξηράνσεις δασικών δέντρων και σε πολλές περιοχές τόσο μέσα στα δάση όσο και έξω από αυτά, παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της ξήρανσης πολλών δέντρων και θάμνων, ενώ ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών έχει αυξηθεί. Η προστασία και επέκταση του πρασίνου είναι επιβεβλημένη καθώς αυτό σίγουρα αποτελεί αντίποδα στις όποιες αρνητικές εξελίξεις.
Τα δέντρα αποτελούν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το Περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν. Να είστε σίγουροι ότι το Κράτος υποστηρίζει ένθερμα αλλά και έμπρακτα κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και μορφή εθελοντισμού που στοχεύει στην επέκταση του πρασίνου, μέσα και γύρω από τις πόλεις και τις κοινότητες, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του σύγχρονου πολίτη.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να δώσω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής – την Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου - και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σας. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο έτσι ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά που το πράσινο μας προσφέρει.