9/2/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 09/02/2013

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 09/02/2013
1. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την Παρασκευή τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το απαραίτητο «πράσινο φως». Η συμβιβαστική απόφαση των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προβλέπει προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

2. Η Κύπρος, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις πέτυχε να εξασφαλίσει ποσό €1 δις στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Λαμβάνοντας υπόψη και τους πόρους που μπορούν να διεκδικηθούν από τα ανταγωνιστικά προγράμματα, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε €1,3 δις, είπε, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το ΠΔΠ 2014-2020, αλλά και αυτά που πέτυχε η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
3. Στις ευχάριστες, αλλά και πικρές εμπειρίες που αποκόμισε στα πέντε χρόνια της συμμετοχής του στις δραστηριότητες της ΕΕ, ως αρχηγός κράτους, αναφέρθηκε την Παρασκευή ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την τελευταία παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
4. Στην αναβάθμιση της αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο σε Πρεσβεία προχώρησε η Κυβέρνηση. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στην παρουσία του ομολόγου της από την Παλαιστίνη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
5. Οι προτάσεις τριών εταιρειών για την προμήθεια Φυσικού Αερίου στους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς της Κύπρου (Ενδιάμεση Λύση) προκρίθηκαν για τον επόμενο γύρο της διαδικασίας που θα γίνει στις 18-20 Φεβρουαρίου 2013, ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).
6. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και ενδεχομένως να κλιμακώσουν εντός της επόμενης βδομάδας, τα απεργιακά μέτρα, εξέφρασαν τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ, μετά και την απόρριψη την Πέμπτη από την ΟΣΕΟΚ της νέας διαμεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας. Συμπαράσταση εξέφρασε στους απεργούς η ΟΕΛΜΕΚ, δηλώνοντας έτοιμη να συμμετέχει στον κοινό αγώνα των εργαζομένων.
7. Παράταση χρόνου ακόμα και μέχρι το 2014 για αύξηση στο 9% του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ενδέχεται να ζητηθεί από την Τρόικα, ενώ σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν βρουν τα κεφάλαια από ιδιωτικούς πόρους, τότε θα κρατικοποιηθούν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή. Στόχος, μας δήλωσε, είναι να επιδιωχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση το βασικό σενάριο της Pimco και όχι με βάση το ακραίο σενάριο.
8. Από τις 17 Φεβρουαρίου ο λαός θα νιώσει την αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε,  την ελπίδα που θα ξαναζωντανέψει, την προοπτική να ζήσει σε μια πατρίδα που θα τον κάνει περήφανο, μέσα από μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, που δεν θα απογοητεύσει κανέναν, ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελική πανεπαρχιακή συγκέντρωση της Λεμεσού. Την «αδιαπραγμάτευτη θέση» του ότι εκεί και όπου υπήρξε εξαπάτηση, δόλος και χρήση αθέμιτων πρακτικών στο θέμα των κατόχων αξιογράφων θα πρέπει η πολιτεία, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα, να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα στοχεύουν στην δίκαιη αποκατάσταση από πλευράς των τραπεζικών ιδρυμάτων όσων επενδυτών εξαπατήθηκαν, διατύπωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς. Το μήνυμα ότι στις 17 του Φλεβάρη οι πολίτες μπορούν να κάνουν την ανατροπή έστειλε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας από το βήμα της παγκύπριας προεκλογικής συγκέντρωσης στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».
9. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις νέες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αγγλική πρέμιερ λιγκ, με στόχο τον περιορισμό των διογκωμένων μισθών και των τεράστιων οικονομικών απωλειών. Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε ότι η απόφαση της πρέμιερ λιγκ να εισαγάγει νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με σκοπό να βελτιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων της αποτελεί αναμφίβολα μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
10. Με τον αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Ενωσης, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 21ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ και θα αρχίσει στις 18:00 και το αποτέλεσμα του θα κρίνει πολλά για τη μετέπειτα πορεία των δύο ομάδων.
(ΚΥΠΕ/ΓΒΑ/ΡΠΑ/ΘΚΕ)