8/2/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης 08/02/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης, δρα Riad al-Malki, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού.
Ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα στο πλαίσιο της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η ολοκλήρωση των πρόσφατων εκλογών σε Ισραήλ και ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση.
Στις δηλώσεις της μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης, η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολύπλευρες και μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Οι διμερείς μας σχέσεις, τόνισε, έχουν προωθηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως καταδεικνύεται από το άνοιγμα του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ραμάλα το 2009, γεγονός που υποδηλώνει τη θέληση των δύο χωρών για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.
Κατά τη συνάντηση, η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, από διπλωματική αποστολή σε Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης. «Η σημαντική αυτή απόφαση συνάδει με την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, το 1988, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και γίνεται σε συνέχεια της σχετικής πρακτικής άλλων επτά κρατών μελών της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος το 1988, συγκεκριμένα, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Μάλτας», ανέφερε η Κύπρια Υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η διαχρονική θέση αρχής της Κύπρου στο Παλαιστινιακό ζήτημα εκφράστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με τη θετική ψήφο για την αναβάθμιση του καθεστώτος του Παλαιστινιακού κράτους, και αποδεικνύει την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού στην παλαιστινιακή υπόθεση. «Η Κύπρος παραμένει έτοιμη να συμβάλει, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία της παλαιστινιακής κοινωνίας», είπε η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης εκτενώς την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη λύσης στο μακροχρόνιο πρόβλημα, μιας λύσης η οποία θα εκπληρώσει τόσο τις παλαιστινιακές προσδοκίες για κρατική υπόσταση και κυριαρχία, όσο και τις ισραηλινές προσδοκίες για ασφάλεια. Όπως τόνισε η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η λύση αυτή πρέπει να είναι συνολική και αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, στη βάση λύσης δύο κρατών και συνεπάγεται την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο, εδαφικά συνεχές και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπρόσθετα, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι όλες οι προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να επικεντρωθούν στην αναχαίτιση της παρούσας κατάστασης και στην επανέναρξη της διαδικασίας.
Τόνισε επίσης την ανάγκη για ένα πιο ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις ουσιαστικές προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης το 2013. «Η Κύπρος θα παραμείνει δραστήρια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενθαρρύνοντας μια επείγουσα πιο αποφασιστική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους, στη βάση μιας σταθερής ευρωπαϊκής θέσης για τη Μέση Ανατολή, όπως αυτή εκφράζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η κα Υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή εξέφρασε την έντονη καταδίκη της Κύπρου στην εποικιστική δραστηριότητα που λαμβάνει χώραν στη Δυτική Όχθη, η οποία είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης. Σχετικά με τις πρόσφατες διακηρύξεις του Ισραήλ για ανοικοδόμηση της περιοχής Ε1, η κα Υπουργός εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Κύπρου, καθώς μια τέτοια πράξη θα υπονόμευε την προοπτική μιας λύσης κατόπιν διαπραγμάτευσης θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την πιθανότητα για ένα εδαφικά συνεχές και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με την Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών.
Σε σχέση με τα περιφερειακά ζητήματα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με εκτενή αναφορά στην τραγωδία που εκδηλώνεται στη Συρία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, ενώ διαβίβασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της χώρας του προς την Κύπρο, για την υποστήριξη προς την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε καθεστώς παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ, τον περασμένο Νοέμβριο.
Αναφορικά με την αναβάθμιση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Κύπρο σε Πρεσβεία, ο δρ al-Malki δήλωσε ότι αυτή είναι μια ιστορική απόφαση που στέλνει σημαντικά μηνύματα, ενώ ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για την υποστήριξη τους προς τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του διαχρονικά. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτό το ισχυρό και θαρραλέο βήμα που έκανε σήμερα η Κύπρος, θα ακολουθηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη λήψη της ίδιας απόφασης για αναβάθμιση του καθεστώτος των παλαιστινιακών διπλωματικών αποστολών σε Πρεσβείες του Κράτους της Παλαιστίνης.
Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος Υπουργός ανέφερε ότι με την Κύπρια ομόλογο του είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα σε μια ειλικρινή, φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, μεταξύ των οποίων διμερή θέματα, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την έλλειψη προοπτικών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Όπως επισήμανε ο κ. Υπουργός, συζήτησαν επίσης τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στη χώρα, ως αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης που τηρεί το Ισραήλ μετά την απόφαση της Παλαιστίνης να ζητήσει αναβάθμιση στον ΟΗΕ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο δρ al-Malki επανέλαβε την υποστηρικτική στάση της Παλαιστίνης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ. «Πάντοτε υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, γιατί αυτή είναι η σωστή διαδικασία που θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και θα φέρει την ειρήνη στο νησί», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης.
Επιπλέον, ο δρ al-Malki εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες επισκέψεις του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Barack Obama, και του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Kerry, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, θα δώσουν ώθηση στην προσπάθεια να αναβιώσουν οι προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Τέλος, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Παλαιστίνης, καθώς και της συνεργασίας σε διεθνή φόρα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί διπλωματικές αποστολές και Πρεσβείες σε περίπου 100 χώρες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε 80 από αυτές υπάρχουν Πρεσβείες, ενώ σε κάποιες άλλες οι αντιπροσωπείες είναι διπλωματικές αποστολές.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στην Κύπρο πρόκειται να λειτουργήσει παλαιστινιακή τράπεζα, ο δρ al-Malki δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις κυπριακές Αρχές να αποφασίσουν. «Εάν οι κυπριακές Αρχές θέλουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από το κράτος της Παλαιστίνης είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε αυτές τις πληροφορίες», ανέφερε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για την υποστήριξη της προς την Παλαιστίνη σε ό,τι αφορά προγράμματα κατάρτισης και υποτροφίες, αλλά και για τη συμβολή της στην ΕΕ σε σχέση με την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλη δήλωσε ότι από το 2008 η Κύπρος έχει συνεισφέρει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια στην αναπτυξιακή συνεργασία καθώς και με τη μορφή υποτροφιών και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστίνης. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Παλαιστίνη.