8/2/13

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών για τον θάνατο της Νίκης Μαραγκο 08/02/2013


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον θάνατο της Νίκης Μαραγκού, ανέφερε:
«Η Κύπρος σήμερα είναι φτωχότερη με τον θάνατο της καταξιωμένης λογοτέχνιδος, αλλά και καλλιτέχνιδος Νίκης Μαραγκού. Η συγκλονιστική είδηση για τον θάνατό της έφτασε κοντά μας νωρίς χθες το απόγευμα μέσω της Πρεσβείας μας, και από την πρώτη στιγμή η Πρεσβεία μας, με επαφές της με τις αιγυπτιακές Αρχές, προσπαθεί να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το ατύχημα. Ήταν οδικό ατύχημα, έχουν αποκλειστεί εντελώς οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ή εγκληματικές προθέσεις, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν είχα από τον Πρέσβη μας οποιαδήποτε έκθεση της Αστυνομίας αναφορικά με τα περιστατικά του θανάτου. Ακόμη ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε αυτό το ατύχημα, μια συνεπιβάτης της Νίκης Μαραγκού.
Είναι μια τραγωδία πραγματικά που μας άγγιξε όλους. Είναι μια πολύ καταξιωμένη συμπατριώτισσά μας η οποία έχει βραβευθεί στην Κύπρο αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύ αξιόλογο λογοτεχνικό της έργο. Ένας πλούσιος άνθρωπος, ένας μοναδικός, ευαίσθητος άνθρωπος που σίγουρα θα παραμείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας της Κύπρου ως μια πολύ φωτεινή σελίδα, και έτσι πάντα θα την θυμόμαστε.
Γίνονται όλες οι σχετικές διευθετήσεις. Η οικογένεια αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Κάιρο. Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι δίπλα στην οικογένεια από τη στιγμή που θα φτάσει μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες. Σίγουρα η δική μας διαβεβαίωση είναι ότι θα κάνουμε το παν για την οικογένεια, αλλά και για να διαπιστωθούν όλες οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η Νίκη Μαραγκού».