8/2/13

ΚΥΠΕ Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 08/02/2013

ΚΥΠΕ Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 08/02/2013
1. Η προκλητικότητα και οι λεονταρισμοί του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ερντογάν και της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με την ονομασία Κύπρος.

2. Το Υπουργείο Εμπορίου είναι στη διαδικασία πλήρωσης της θέσης που μέχρι πρότινος κατείχε ο Διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για αφυπηρέτηση και αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ.
3. Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά τις συζητήσεις για την παραχώρηση δανείου έκτακτης ανάγκης στο νησί της Μεσογείου, δήλωσε ο νέος επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του κυπριακού χρέους, μέσω ενός ειδικού λογαριασμού.
4. Την απογοήτευσή της για την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, για επίλυση της διαφοράς στην οικοδομική βιομηχανία, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα ακολουθήσει μία περίοδος περίσκεψης.
5. Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «να πει και μια συγγνώμη», προσθέτοντας πως αυτοί που έχουν την εντύπωση ότι έχουν το αλάθητο είναι αυτοί που θα επαναλάβουν λάθη και είναι πιο επικίνδυνοι. Ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι εάν εκλεγεί θα προβεί στη σύσταση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Εξάλλου, ο επίσης υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα προβεί στη σύσταση Επιστημονικών Συμβουλευτικών Σωμάτων για κάθε Υπουργό της Κυβέρνησης του με εθελοντές, καταξιωμένους επιστήμονες.
6. Στα 8 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το κόστος των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που χρειαστούν δύο γύροι εκλογικών αναμετρήσεων για να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτη, ο οποίος διευκρίνισε πως τα 4,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν στον πρώτο γύρο των εκλογών και τα υπόλοιπα 3,5 εκ. ευρώ στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
7. Έκκληση στους ξενοδόχους να προσλαμβάνουν Κυπρίους στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες απηύθυνε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης. Είπε επίσης ότι το 2012 σημειώθηκε αύξηση 11% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2011, ενώ στις αφίξεις τουριστών υπήρξε αύξηση 3% σε σύγκριση με αυτές του 2011, η οποία πιστώνεται στην αύξηση, κατά κύριο λόγο, του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία κατά 42%.
8. Έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αίγυπτο η συγγραφέας Νίκη Μαραγκού. Η Νίκη Μαραγκού υπέκυψε μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα, κοντά στην πόλη Φαγιούμ, 100 χλμ νότια του Καΐρου.
 9. Η κρίση θέλει καρναβάλι και τρέλα, είναι το φετινό σύνθημα των δεκαήμερων καρναβαλίστικων εκδηλώσεων του Δήμου Λεμεσού, που αρχίζουν σε ένα μήνα με τις συμμετοχές για τη μεγάλη παρέλαση να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και να φτάνουν τις 130.
10. Ο νέος κίτρινος φάκελος που απέστειλε η ΟΥΕΦΑ στην ΚΟΠ αφορά τον αγώνα της 20ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου ανάμεσα σε Αθλητική Ένωση Πάφου και Αλκή Λάρνακας. Ο αγώνας είχε λήξει 4-1 υπέρ της Αλκής.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)