7/2/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη αναφορικά με δημοσίευμα για αδειοδότηση παραρτήματος ξένης τράπεζας 07/02/2013

Η Κυβέρνηση δεν έχει αλλά ούτε και μπορεί να έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή εμπλοκή σε ζητήματα αδειοδότησης παραρτημάτων ξένων τραπεζών, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται ότι υπήρξαν οδηγίες από πλευράς του Προεδρικού προς την Κεντρική Τράπεζα για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε παλαιστινιακή τράπεζα, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία για την αδειοδότηση τραπεζών. Ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν την αρμοδιότητα να χορηγούν τέτοιες άδειες. Αυτή είναι απόλυτη αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Υπάρχει διαδικασία μέσα από την οποίαν αξιολογούνται τέτοιες αιτήσεις από την Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση, αντιλαμβάνομαι, τους κανονισμούς που υπάρχουν, σημαντικό στοιχείο αυτής της αξιολόγησης είναι και η καθαρότητα της κάθε τράπεζας και κατά πόσον ακολουθεί τις διεθνώς αποδεκτές αρχές λειτουργίας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και η Κυβέρνηση δεν έχει οποιονδήποτε ρόλο να διαδραματίσει.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως ‘δεν είναι ελέφαντας’, δηλαδή να σχολιάζει τα αυτονόητα. Από κει και πέρα αν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στη διαρροή ενός τέτοιου θέματος - μάλιστα σε μια πολύ κακή χρονικά συγκυρία καθόσον αναμένεται εδώ στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης – θέλω να σημειώσω ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα, ζητήματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές σχέσεις του κράτους, και δεν θα πρέπει για την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων να βλάπτουμε στο τέλος της ημέρας την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και ούτε θέλει να χορηγεί άδειες ή να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ζητήματα αδειοδότησης παραρτημάτων ξένων τραπεζών. Από κει και πέρα τα περαιτέρω θα πρέπει να τα απευθύνετε στην Κεντρική Τράπεζα».